Hyvän sisäilman neljä vinkkiä

Vietämme valtaosan ajastamme sisätiloissa. Hyvä sisäilma on tärkeä hyvän elämän perustekijä. Asiantuntija on tässäkin paras tuki, mutta jokainen voi myös itse pitää huolta hyvän sisäilman edellytyksistä.

Blogi | Jussi Mattila 19.2.2018

Seuraavassa on neljän kohdan tiivis muistilista, jossa on kerrottu tärkeimmistä hyvän sisäilman tekijöistä.

  1. Hyvä ilmanvaihto

Ilmanvaihto on aivan välttämätöntä ja ylivoimaisesti tärkein asia sisäilman laadun kannalta. Sitä ei voi korvata esimerkiksi hengittävillä rakenteilla. Ilmanvaihdolle tulee olla selkeät reitit – sekä ulkoa tulevalle raittiille ilmalle että ulos poistettavalle ilmalle. Ilman pitää myös vaihtua koko ajan, vaikka tilassa ei oleskeltaisikaan. Erityisen tärkeää tehokas ilman vaihtuminen on märkätiloissa ja makuuhuoneissa.

  1. Kuivat sisätilojen rakenteet

Mikään materiaali tai rakenne ei kestä veden kertymistä. Mahdollisia ongelmakohtia ovat vesikatto ja sen alla olevat yläpohjarakenteet, kaikki märkätilat ja keittiön vesipisteiden ympäristö, maata vasten olevat rakenteet sekä vesi- ja viemäriputkistot. Teetä tarvittaessa kosteusmittaus, jos epäilet kosteutta tai vesivuotoja.

Jos uudessa tai juuri korjatussa rakennuksessa on muovimatolla päällystettyjä betonilattioita, on hyvä varmistua tavalla tai toisella siitä, että betoni on päällystettäessä ollut riittävän kuivaa, jotta matto ja sen kiinnitysliima eivät ala tuottaa sisäilmapäästöjä. Täysin varman päälle toimitaan, kun betonilattioissa vältetään alustaansa liimattua muovimattoa. Kosteuden kannalta turvallisia vaihtoehtoja ovat mm. parketti, laminaatti ja keraamiset laatat.

  1. Ilmanpitävät rakenteet

Vetääkö nurkasta tai jalkalistan alta? Ilmavuodot rakenteiden läpi kertovat aina jonkinasteisista sisäilmaongelmista. Rakennuksen vaipparakenteiden tulee olla ilmanpitäviä, jotta sisäilmaa ei oteta maaperästä tai rakenteiden läpi. Tärkeintä on tiivistää rakennuksen alapohjan liitokset niin, että maaperän mikrobit tai radon eivät pääse kulkeutumaan sisäilmaan. Korvausilmaa ei kannata muutenkaan ottaa rakenteiden läpi, koska niihin vuosien myötä kertyvät epäpuhtaudet saattavat päästä pilaamaan sisäilmaa. Selkeät korvausilmareitit tulee tehdä, jos niitä ei jo ole.

  1. Vähäpäästöiset materiaalit

Rakennuksen perusmateriaalit valitaan rakennusvaiheessa. Kivitalojen rungoissa käytettävät betoni, laasti ja tiilet sisältävät äärimmäisen vähän mitään sisäilmaan haihtuvaa, joten nämä materiaalit ovat automaattisesti erittäin vähäpäästöisiä ja siten turvallisia sisäilman kannalta. Materiaalien suhteen kannattaa kiinnittää lisäksi huomiota erityisesti uusiin kalusteisiin ja tekstiileihin, joista saattaa uutena koitua sisäilmapäästöjä.

Miltä vaikuttaa? Löytyikö korjattavaa? Jos muistilista ei tuonut riittävästi apua, niin kannattaa pestata sisäilma-asioihin perehtynyt asiantuntija selvittämään, mikä sisäilmaa vaivaa. Alkuun pääset esimerkiksi täällä: sisäilmayhdistys.fi.