Synnyttääkö kosteusturvallisuus kosteusvaarallisia rakennuksia?

Jos pohdimme rakennusten kosteusasioissa vain itse rakentamisen hetkeä, menemme pahasti metsään. Työmaiden ammattitaitoinen kosteuden hallinta on tärkeää, mutta vain noin 5 % rakennusten kosteusongelmista on peräisin rakennusvaiheen toimista. Vaikka saisimme kaiken rakentamisen työmaavaiheessa priimaksi, meille syntyisi yhä uusia kosteusongelmia.

Blogi | Jussi Mattila 9.12.2014

Meillä on epäilemättä liikaa rakennuskohteita, joissa rungon ja muiden rakenteiden tarpeellista kuivumista ei ole osattu, ymmärretty, haluttu tai viitsitty varmistaa riittävästi ennen pintatöihin ryhtymistä. Laiminlyönnit jaksavat yllättää, vaikka sekä kiinnijäämisriskin että korjauskustannusten luulisi olevan riittävän korkeita.

Huomion kiinnittäminen työmaiden kosteusasioihin on siis paikallaan, mutta kosteusongelmat eivät ratkea työmaiden kuntoon saamisella.

Valtaosa kosteusongelmista syntyy materiaalin vanhenemisesta, erinäisistä vuotovahingoista, puutteellisesta huollosta ja kunnossapidosta, sekä myös suoranaisista rakennusvirheistä, joita olemme onnistuneet tekemään eritoten menneinä vuosikymmeninä.

Näihin meidän pitäisi tarttua mitä pikimmin ja pohtia siinä sivussa, miten työmaan kosteusasiat laitetaan kuntoon viisaasti.

Oulun rakennusvalvonnan lanseeraama rakentamisen kuivaketju on hieno slogan ja keino saada ihmiset pohtimaan rakennustyömaan kosteusasioita. On kuitenkin lyhytnäköistä ymmärtää asia niin, että rakentamisessa kannattaisi suosia rakennustuotteita, jotka voidaan toimittaa työmaille kuivina.

Tällöin voikin käydä niin, että omistaja ja käyttäjät saavat kosteusturvallisen työmaan seurauksena käsiinsä kosteusvaarallisen rakennuksen.

Sillä useimmiten kuivarakentamisen tuotteet vaurioituvat ylimääräisestä kosteudesta joko välittömästi tai helposti, mikä on Suomen ilmastossa kuitenkin todellinen riski.

Samaten, jos kosteussyyt ohjaavat valitsemaan rakenneratkaisun, joka tuottaa hyvin monimutkaisen ja -materiaalisen kotelorakenteen, jonka ylläpito on ylitsepääsemättömän vaativaa. Meillä on kokemuksia siitä, miten vähänkin monimutkaisemmissa rakennuksissa on hyvin työlästä tai jopa mahdotonta selvittää, miten rakenne käyttäytyy tai saadaan vikatilanteissa taas toimivaksi.

Rakennuksen rakentaminen on sen elinkaaren mittakaavassa ohikiitävä hetki, jonka merkitystä ei pidä ylikorostaa, varsinkaan sen käytön aikaisen toimivuuden ja kestävyyden kustannuksella. Viisas kiinteistönomistaja tekee tai teettää rakennustarvike- ja rakennevalinnat niin, että talosta tulee kosteusturvallinen.

Jos tämä tarkoittaa kosteaa rakentamista, kuten tilanne usein on, hän edellyttää ja valvoo työmaan kosteudenhallinnan toimivan niin, että työnaikaisesta kosteudesta ei synny haittaa. Tiedämme tämän onnistuvan – tuhansien toteutettujen kohteiden kautta.