Kohtuuhintaisia koteja ja järkevää julkista rakentamista

Hyvä eläminen tehdään kunnissa. Asumiseen liittyvät niin kustannukset, terveys, viihtyvyys kuin tietysti myös turvallisuus. Nämä ovat yksilölle ja yhteiskunnalle tärkeitä näkökohtia, ja keinot niiden saavuttamiseksi on valittava oikein. Tuotevalmistajien keskinäinen kilpailu pitää tuotteiden hinnan kohtuullisena, mikä vaikuttaa suoraan laskevasti rakentamisen ja edelleen asumisen hintaan. Myös sääntöviidakon järkevä keventäminen laskee asumisen kustannuksia asumisen laatua heikentämättä. Monipuolisella tonttitarjonnalla on myönteinen vaikutus sekä asumisen elämänlaatuun että kustannuksiin. Asumisen elinkaarikustannuksiin vaikuttavat asunnon ostohinnan lisäksi merkittävästi kohtuullisina pysyvät kunnossapitokustannukset sekä energiankulutus. Kiviainespohjainen rakentaminen tarjoaa ratkaisuja, jotka kestävät aikaa ja ovat pitkälti huoltovapaita. Lue lisää: Elinkaarimalli ratkaisuna sisäilmaongelmiin Erinomainen energiatehokkuus ja sisäilma eivät ole sattumaa. Ne saavutetaan huolellisella suunnittelulla, toteutuksella ja ylläpidolla. Uuden kerrostaloasunnon hinnasta liki puolet veroja Ostajan maksamasta hinnasta peräti 40–45 prosenttia on veroja ja veronluonteisia maksuja. Myös tontin osuus on noussut viime vuosina voimakkaasti etenkin kasvukeskuksissa. Keskeisimmillä alueilla tontti voi muodostaa jopa puolet asunnon myyntihinnasta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Tehoton sääntely riittävän asuntotarjonnan tiellä Rakentamisen sääntelyä ja maankäytön ohjausta muuttamalla varmistettaisiin asuntojen riittävä kokonaistarjonta. Yleisluontoisemmat kaavat ovat yksi keino kokonaistarjonnan aitoon edistämiseen.  

Artikkeli | Tiina Kaskiaro 3.5.2017

Hyvä eläminen tehdään kunnissa. Asumiseen liittyvät niin kustannukset, terveys, viihtyvyys kuin tietysti myös turvallisuus. Nämä ovat yksilölle ja yhteiskunnalle tärkeitä näkökohtia, ja keinot niiden saavuttamiseksi on valittava oikein.

Tuotevalmistajien keskinäinen kilpailu pitää tuotteiden hinnan kohtuullisena, mikä vaikuttaa suoraan laskevasti rakentamisen ja edelleen asumisen hintaan. Myös sääntöviidakon järkevä keventäminen laskee asumisen kustannuksia asumisen laatua heikentämättä. Monipuolisella tonttitarjonnalla on myönteinen vaikutus sekä asumisen elämänlaatuun että kustannuksiin.

Asumisen elinkaarikustannuksiin vaikuttavat asunnon ostohinnan lisäksi merkittävästi kohtuullisina pysyvät kunnossapitokustannukset sekä energiankulutus. Kiviainespohjainen rakentaminen tarjoaa ratkaisuja, jotka kestävät aikaa ja ovat pitkälti huoltovapaita.

Lue lisää:

Elinkaarimalli ratkaisuna sisäilmaongelmiin
Erinomainen energiatehokkuus ja sisäilma eivät ole sattumaa. Ne saavutetaan huolellisella suunnittelulla, toteutuksella ja ylläpidolla.

Uuden kerrostaloasunnon hinnasta liki puolet veroja
Ostajan maksamasta hinnasta peräti 40–45 prosenttia on veroja ja veronluonteisia maksuja. Myös tontin osuus on noussut viime vuosina voimakkaasti etenkin kasvukeskuksissa. Keskeisimmillä alueilla tontti voi muodostaa jopa puolet asunnon myyntihinnasta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Tehoton sääntely riittävän asuntotarjonnan tiellä
Rakentamisen sääntelyä ja maankäytön ohjausta muuttamalla varmistettaisiin asuntojen riittävä kokonaistarjonta. Yleisluontoisemmat kaavat ovat yksi keino kokonaistarjonnan aitoon edistämiseen.

 

Poimintoja

Blogi ∣ Luetuimmat

Artikkelit ∣ Luetuimmat