Luonnon monimuotoisuus
Luonnon monimuotoisuus on köyhtymässä, ja sillä on vakavia vaikutuksia niin luontoon kuin ihmisten hyvinvointiin. Köyhtymisen suurimpia syitä ovat luontotyyppien muutokset, joita aiheutuu muun muassa maatalouden tehotuotantojärjestelmistä, rakentamisesta, louhinnasta, metsien, merten, jokien, järvien ja maaperän liiallisesta hyväksikäytöstä, haitallisten vieraslajien leviämisestä sekä päästöistä ja ilmastonmuutoksesta.
Yksi luonnon monimuotoisuuden uhkia on avomaiden häviäminen. Siksi muun muassa kiviainesten ottoalueet muodostavat laajoina, avoimina ympäristöinä erinomaisen mahdollisuuden uhanalaisen avomaaluonnon monimuotoisuuden kehittymiselle ja säilymiselle. Laiduntamisen ja metsäpalojen vähenemisen myötä ovat tällaiset laajat, avoimet alueet kokonaan katoamassa Suomen luonnosta. Samalla kun kiviaineshuolto toteuttaa välttämätöntä yhteiskunnallista tehtäväänsä, se voi toimia suomalaisen luonnon monimuotoisuuden turvaamisen edelläkävijänä.
Kaupunkiympäristön monipuolinen hyödyntäminen rakentamisessa edistää luonnon monimuotoisuutta
Kun rakentamisessa jo suunnittelu- ja toteutusvaiheessa huolehditaan pihojen, kansien, kattojen ja väylien monipuolisesta käytöstä, edistetään samalla kaupunkiekologiaa ja monipuolisten elinympäristöjen syntymistä eri lajeille. Positiivisista vaikutuksista pääsevät nauttimaan niin luonto kuin ihmisetkin. Luonnon monimuotoisuuden huomioon ottaminen rakentamisessa lisää muun muassa kaupunkien viihtyisyyttä, helpottaa hulevesien hallintaa ja auttaa lämpösaarekeilmiöön sekä puhdistaa ilmaa.
Kivirakentamisen yritykset voivat edistää luonnon monimuotoisuutta monin keinoin. Esimerkiksi Saint-Gobain Finland käyttää Weberin laastien, tasoitteiden ja Kahi-harkkojen raaka-aineena hiekkaa, joka on peräisin tehtaiden läheisiltä hiekanottoalueilta. Perinteisen puuston istutuksen sijaan Saint-Gobain Finland rakensi Kiikalaan Härjänvatsan harjun hiekanottoalueelle uhanalaiseksi luokitellun paahdeympäristön. Ruduksella on puolestaan oma LUMO-ohjelmansa, jossa toteutetaan luonnon hoitoa, vesistöjen kunnostusta ja ekosysteemihotelli. Leca Finlandin savenottoaltaat Kuusankoskella Kouvolassa ovat puolestaan muuttuneet tärkeäksi luontokohteeksi, kun rikas savi loppui.