Kurjenlinna herää Ruususen unestaan Turussa

Turun keskustan kupeessa Kurjenlinnan vanhat täystiiliset kiinteistöt muutetaan asunnoiksi ja toimistotiloiksi. Kun työlään projektin ottaa hoitaakseen, se kannattaa hoitaa viimeisen päälle kunnolla. Niin on turkulainen Vuokrakartio Oy tehnyt kunnostaessaan vanhoja sairaalarakennuksia uuteen käyttöön. Hankkeessa kunnioitetaan perinteitä: massiivitiilirakenteet säilytettiin ja uudet ulkoseinärakenteet muurattiin keraamisilla Poroton-kennoharkoilla.

Kurjenlinnan noin 2,7 hehtaarin laajuinen alue on todellinen helmi ja niin rakennustaiteellisesti kuin sosiaalihistoriallisesti arvokas kokonaisuus. Edes moni turkulainen ei ole ollut siitä tietoinen. Se on kuin aidattu salainen puisto, jonne ei ohikulkija sattumalta eksy.

Vanhat rakennukset kunnostetaan ulkoasultaan alkuperäiseen loistoonsa, mutta asunnot ja toimistotilat toteutetaan luonnollisestikin uusimmalla tekniikalla.

Vanha rakenne purettiin tiilimuuraukselle. Kaikki pintamateriaalit ja muun muassa välipohjat poistettiin. Uudet rakenteet toteutettiin mahdollisimman alkuperäisen kaltaisilla materiaaleilla, kuten väliseinärakenteissa poltettua tiiltä. Näin rakenteista saataisiin myös täysin riskittömiä.

Talon asukkaille ja toimistojen työntekijöille on luvassa tukevia, upeita muurattuja seiniä, kaari-ikkunoita, tiiliholvauksia, vinoja kattoja – sekä kaupan päälle hyvä ääneneristys ja erinomainen sisäilma.

Kurjenlinnan rakennukset ovat olleet rapattuja ja näin ne ovat jatkossakin. Muuratun pinnan päälle tulee perinteinen kalkkisementtilaastilla toteutettu kolmikerrosrappaus ja pinta viimeistellään kalkkisementtimaalilla.

Kurjenlinna herää Ruususen unestaan Turussa

Turun keskustan kupeessa Kurjenlinnan vanhat täystiiliset kiinteistöt muutetaan asunnoiksi ja toimistotiloiksi. Kun työlään projektin o…

Kestävästi tiilestä: As Oy Reviisorinkatu 6

Espoon Suviniityn vielä muutaman vuoden rakentuva uusi asuinalue näyttää muodostuvan omaleimaiseksi uudeksi asuinalueeksi. Erityisen vie…