Rakennusten eri tilat luovat kokonaisuuden, joka tekee siitä toimivan tarkoitukseensa. Samoin on julkisivujen kanssa, jossa materiaalit, arkkitehtuuri ja taide vahvistavat rakennuksen identiteettiä. Esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa julkisivuihin toteutettu taide herättää eloon koko rakennuksen ilmentäen myös sitä, mitä varten ja kenelle se on tehty.
Vaalea julkisivupinta on hyvä tausta taiteelle
Tampereella Etelä-Hervantaan valmistui kesällä 2023 uusi koulu ja päiväkoti sekä samaan yhteyteen suun terveydenhuollon tilat. Uudisrakennuksessa arkkitehtuuri ja taide sulautuvat yhteen. Rakennus ei ole pelkästään funktionaalinen tila, vaan se on myös visuaalisesti kiinnostava ja inspiroiva ympäristö oppimiselle ja kasvulle. Moderneja toimintoja palveleva nelikerroksinen rakennus on osoitus suunnittelijoiden ja taiteilijan yhteistyön voimasta, joka yhdistää arkkitehtuurin ja taiteen harmoniseksi kokonaisuudeksi.
Rakennuksessa taide on toteutettu vaaleaan julkisivuun lasitetuilla tiilillä. Teokset on suunnitellut kuvataiteilija Erika Kallasmaa. Hän sai inspiraation teoksiin Hervannan monimuotoisuudesta, ja se näkyy myös teosten nimissä ”Elämän puu” ja ”Muuttolinnut”. Taiteilijan luonnosten perusteella suunniteltiin tarkat arkkitehtitiililadontakaaviot, jotka integroitiin rakennuksen tiilijulkisivuihin eri värisillä lasitetuilla tiilillä. Julkisivujen viimeistelyssä käytettiin eri sävyisiä muurauslaasteja, jotka antoivat kuvioinneille lisää syvyyttä.
Lauritsalan kouluun haettiin ilmettä taidekilpailulla
Lauritsalan vuonna 2022 valmistunut 750 oppilaalle mitoitettu punatiilinen koulu on kaunis kokonaisuus, jolle oman säväyksensä antaa julkisivutaide. Lauritsalan uuden koulun on rakentanut YIT, ja jo suunnitteluvaiheessa oli selvää, että koulun julkisivuun halutaan erityistä ilmettä.
Vuonna 2020 YIT järjesti taidekilpailun yhteistyössä Lappeenrannan toimitilat Oy:n, Lappeenrannan kaupungin ja Kaakon taiteen kanssa. Taidekilpailussa haettiin koulun julkisivuihin toteuttavaa teosta, jonka päämateriaali on rakennuksen mukaisesti tiili. Taiteilijoiden oli mahdollista hyödyntää myös muita materiaaleja ja tekniikoita osana teosta.
Kilpailun voitti Sanna-Mari Kaipion suunnittelema Ikkuna tulevaisuuteen -taideteos, joka tuo värikkään lisän yksiväriseen rakennukseen ja istuu hyvin sen arkkitehtuuriin. Teoksessa erivärisistä tiilistä muodostuu rakennuksen seinään ikkunasta lähtevä valokeila, joka näyttää heijastavan valoa koulun sisältä. Värimaailmaltaan ja ilmeeltään raikas teos leikittelee ajatuksella, jossa valokeila onkin lähtöisin koulurakennuksen sisältä sen sijaan, että auringonvalo loistaisi ulkoa sisälle huoneeseen. Teos ilmensi palkintolautakunnan mielestä hyvin koulun merkitystä ja myös koulun oppilaat painottivat arvioissaan värikkyyden merkitystä osana kouluympäristöä.
– Lasten ja nuorten osallisuudella oli tärkeä rooli taidekilpailussa. Koululuokat arvioivat palkintoehdokkaat ja palkintolautakuntaan kuului oppilaiden edustajia. Lisäksi oppilaiden mielipiteet ja toiveet huomioitiin osana kilpailun lähdeaineistoa, Sanna-Mari Kaipio kertoo.