Carbonaide-teknologia on betonin jälkihoitomenetelmä, jossa betonituotteet jälkihoidetaan hiilidioksidiatmosfäärissä. Hiilidioksidi reagoi kovettuvan betonin kanssa, parantaa tuotteen ominaisuuksia ja tuo samalla merkittäviä kustannussäästöjä. Hiilidioksidi muuttuu prosessissa erilaisiksi mineraaleiksi ja varastoituu betoniin pysyvästi.
Carbonaide-teknologia on alun perin Teknologian tutkimuskeskus VTT:n laboratorioissa kehitetty prosessi. Ensimmäisissä kokeissa karbonisoitiin muutamia grammoja laastia VTT:n laboratorioissa. Vuoden 2023 alussa käynnistettiin jo teknologian teollisen mittakaavan pilotointiin tähtäävän projektin yhteistyössä Rakennusbetoni ja Elementin kanssa. Rakennusvaihe valmistui elokuussa 2023 ja tuotantoon laitteisto siirtyi vuoden 2024 alkupuoliskolla.
On erittäin harvinaista, että tutkimuslähtöinen syväteknologiayritys kykenee skaalaamaan teknologian teolliseen tuotantoon alle vuodessa. Selittävä tekijä nopealle kehitykselle on Suomen betoniteollisuuden hyvä ekosysteemi.
”Meidät on otettu joka puolella todella hyvin vastaan. Kaikki ovat olleet kiinnostuneita teknologiasta ja pyrkineet auttamaan meitä mahdollisuuksien mukaan. Ilman muilta toimijoilta saamaamme merkittävää apua ja VTT:n projekteissa kehittynyttä erittäin hyvä alihankkijaverkostoa emme olisi saaneet tällaista vauhtia aikaiseksi”, kertoo Carbonaide Oy:n toimitusjohtaja Tapio Vehmas Betoni-lehdessä.
Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n tuotantolinjalta valmistuivat keväällä 2024 ensimmäiset kaupalliset Carbonaide-menetelmällä valmistetut betonituotteet – maailman ensimmäiset CO2-mineralisoidut väliseinäkivet. Uudessa vähähiilisessä Väliseinäkivi 88:ssa on tuotteen painosta 2,6 % hiilidioksidia ja normaalikiveen verrattuna 40 % vähemmän sementtiä. Väliseinäkivi 88:n lisäksi tehtaalla voidaan Carbonaide-menetelmällä valmistaa myös pihakiviä, joista ensimmäiset menevät Uudenajan rakentamisen festivaaleille 2024 Keski-Uusimaan koulutusyhtymä Keudan oppilaiden toteuttamaan Uniikki hirsitalo -kohteeseen.