Lomat alkavat monella olla takanapäin ja on aika suunnata katseet tulevaan syksyyn, toivottavasti mahdollisimman levännein ja rentoutunein mielin. Ajat eivät ole seesteisiä – kotimaan politiikassa kesä on ollut jokseenkin myrskyisä ja maailmalla myllertää yhä monin tavoin – mutta sen tärkeämpää olisi nyt yhteiskuntana keskittyä suureen kuvaan, löytää yhteisiä ja yhdistäviä tavoitteita ja tehdä lujasti töitä niiden eteen. Syksyn kaikkia haasteita emme vielä tunne, mutta varmaa on, että kukaan ei niitä ratko yksin.
Hyvä esimerkki yhdistävistä tavoitteista ja yhteistyöstä nähtiin kesällä Kivirakentajien SuomiAreena-tilaisuudessa. Tuolloin etsimme monipuolisella asiantuntijajoukolla ratkaisuja kysymykseen, kuinka Suomea tulisi rakentaa luonnon monimuotoisuus turvaten. Myös luonto itse osallistui keskusteluun ottamalla viimeisen puheenvuoron komealla ukkoskuurolla, jonka edessä ei auttanut kuin taipua – tilaisuus jouduttiin päättämään suunniteltua aiemmin, mutta antoisa keskustelu jatkui ja jatkuu toisilla foorumeilla. Lämmin kiitos vielä osallistumisesta Ruduksen ympäristöpäällikkö Terhi Rauhamäki, Ympäristöministeriön ympäristöneuvos Marina von Weissenberg, Luonnonsuojeluyhdistys Villi vyöhyke ry:n puheenjohtaja Jere Nieminen, Vihreiden kansanedustaja Jenni Pitko sekä tilaisuuden juontanut uutisankkuri, toimittaja Keijo Leppänen! SuomiAreena-tilaisuuden tallenne on katsottavissa MTV Katsomossa.
Porin ukkosrintama toi esiin myös sen, miten jatkossa yhä yleistyvät sään ääri-ilmiöt koettelevat kaupunki-infran toimivuutta. Porissa saimme havainnoida rankan kuuron jäljiltä tulvivat kadut, joita on tänä kesänä nähty monissa muissakin kaupungeissa. Tulevaisuudessa meidän onkin yhdessä kehitettävä monia kaupunkiympäristön resilienssiä parantavia ratkaisuja.
Sekä sään ääri-ilmiöt että luonnon monimuotoisuuden haasteet liittyvät kiinteästi ilmastonmuutokseen, jonka hillitsemiseksi kivirakentamisen tuoteteollisuus on tehnyt jo pitkään töitä. Kehittämällä tuotteita ja prosesseja vähähiilisempään suuntaan voimme vaikuttaa ilmaston, luonnon ja koko ympäristömme hyvinvointiin monella tasolla.
Panelistimme olivat yhtä mieltä siitä, että niin ihmisten kuin muidenkin lajien etu on tuoda elävä luonto osaksi kaupunkiympäristöjä. Tämä kaupunkien ”viherryttäminen” vaatii koko yhteiskunnan tasolla visioita ja rohkeutta, entistä tiiviimpää yhteistyötä eri toimijoiden kesken, luontoa huomioivaa kaupunkisuunnittelua sekä viisasta sääntelyä. Kivirakentamisen ratkaisut ovat luonteva osa tätä kokonaisuutta. Olemme innolla mukana keskustelemassa, visioimassa ja kehittämässä uutta – ihmisiä ja luontoa kuunnellen.
Näiden mietteiden myötä toivotamme mukavaa alkanutta elokuuta ja antoisan yhteistyön syksyä!