Ilmastonmuutos on tosiasia ja sen torjunnassa pitää olla ehdottomasti mukana. Samalla ei saa kuitenkaan unohtaa rakennusten ja rakennusmateriaalien koko elinkaaren aikaisia laatutekijöitä, kuten terveellisyyttä, turvallisuutta, hyvää sisäilmaa, ääneneristystä ja esteettömyyttä. Pitää myös vastata kasvaviin vaatimuksiin koskien elämisen ja asumisen laatua sekä rakennetun ympäristön viihtyisyyttä.
Muuttuvista sääoloista johtuvat riskit lisääntyvät myös niin rakennetussa ympäristössä kuin yksittäisissä rakennuksissa. Alan eri toimijoiden on entistä enemmän kiinnitettävä huomiota myös siihen, että uudisrakentaminen pystyy vastaamaan muutoksen aiheuttamiin vaikutuksiin.
Vuodenajoista ilmastonmuutos muuttaa eniten talvia.
Talvella lämpötilojen nousu on suurinta, sademäärät ja pilvisyys kasvavat ja yhä suurempi osa sateesta tulee ainakin eteläisessä Suomessa vetenä. Talvella rakenteet myös kuivuvat hitaammin ja erityisesti julkisivut joutuvat entistä kovemmalle rasitukselle. Näin ollen julkisivun tärkeäksi ominaisuudeksi onkin noussut sen pitkäaikainen toimivuus juuri siinä rakennuksessa ja ympäristössä, johon se on suunniteltu ja tehty.
Arkkitehtuurissa suositaan uudenlaista estetiikkaa, joka tuo vaatimuksia myös materiaaleille. Julkisivuissa toteutetaan nyt runsaampia pintoja, värejä ja muotoja. Vaihtoehtoja rakentamiselle, joka on sekä kaunista että kestävää myös tulevissa ilmasto-olosuhteissa, on useita.
Ulkoilmassa tapahtuu muutoksia, mutta rakennusten käyttäjien kannalta tärkeintä on kuitenkin hyvä sisäilma.
Vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa ja niiden olosuhteilla on suuri merkitys päivittäiseen jaksamiseemme, viihtymiseemme ja hyvinvointiimme. Myös ratkaisuja paremman sisäilman saavuttamiseen on useita.