Artikkelit

Kansalaisaloite kirittää ministeriön valmistelua

Suomen demokraattista päätöksentekoa kehitettiin aikanaan luomalla kansalaisaloite. Määräaikaan mennessä kerätyt 50 000 kannattajanimeä takaavat aloitteen etenemisen eduskuntaan. Eduskunnassa ainakin aihepiirin asioita tarkasteleva valiokunta käsittelee asian.

Joskus tämä synnyttää mielenkiintoisia tilanteita. Tällä hetkellä esimerkiksi kansalaisaloite ”Terve ja kestävä rakentaminen jälleen mahdolliseksi” limittyy samaan aikaan ympäristöministeriössä valmistelussa olevan lähes nollaenergiarakentamista koskevan lakiesityksen kanssa.

Lausuntokierroksella jo ollut lakiesitys haluaa suosia massiivisia puurakenteita vaikkapa vastaaviin tiilirakenteisiin verrattuna. Kansalaisaloite taas rinnastaa vaihtoehdot: ”Yksiaineisten massiivisten seinärakenteiden, kuten hirsi- ja massiivitiiliseinien, lämmöneristävyysvaatimuksia on höllennettävä massiivirakenteiden pitkäikäisyyden ja toimintavarmuuden vuoksi.“

On sanomattakin selvää, että kansalaisaloitteen lähestymistapa sinänsä on terveellisempi. Tavoite ja siihen pääseminen ratkaisevat, eivät keinot. Tämä tuntuu joskus yllättävän vaikealta hahmottaa. Eikä asetelma ole tuttu vain rakentamista koskevasta keskustelusta. Aivan liian usein missä tahansa keskustelussa juututaan täysin hyödyttömään juupaseipäs-vääntöön lillukanvarsista, kun samaan aikaan tavoitteet karkaavat yhä kauemmaksi.

Erityisen vahva kansalaisaloite on perustellessaan kokonaisvaltaisen tarkastelun tarvetta sekä energiakulutuksessa että esimerkiksi ympäristö- ja terveysvaikutuksissa. Rakennusten ja materiaalien elinkaari huoltoa ja purkua sekä rakennusjätteen käsittelyä myöten on oikea näkökulma. Tämä tietysti ei johda ministeriön loppupäätelmään tarpeesta asettaa rakennusmateriaaleja mielivaltaisesti eriarvoiseen asemaan, vaan päinvastoin. Kansalaisaloite onkin paikkansa ansainnut, mikäli se onnistuu kirittämään varsinaista lainsäädäntövalmistelua.

Tiina Kaskiaro

Tiina Kaskiaro

Olen helsinkiläistynyt diplomi-insinööri ja tehnyt suurimman osan työurastani markkinoinnin ja viestinnän parissa.

Minua erityisesti kiinnostavat näkökulmat ovat kestävä rakennettu ympäristö, rakentamisen vaikutukset ympäristöön, resurssi- ja materiaalitehokkuus, asuminen sekä insinöörin silmin tarkasteltu arkkitehtuuri.

Vapaa-ajalla kierrän maailmaa avoimin silmin, liikun luonnossa, laskettelen ja sukellan. Myös hyvä ruoka ja viinit kuuluvat harrastuksiini.

Jätä kommentti

Kommenttisi*

Nimi*
Kotisivut

Sinua saattaa kiinnostaa
Maailmalla puhutaan kiertotaloudesta, Suomessa biotaloudesta
Haluaisitko maksaa 2 ylimääräistä vastiketta vuodessa?
Löydä betonin kauneus
Uusiutumaton materiaali on kiertotalouden pohjavirta