Muutama vuosi sitten Valtatie 12:n Lahden eteläisen kehätien rakentamisessa hyödynnettiin ympäristöystävällistä lähestymistapaa, kun van-
ha Leca®-sorakevennys kierrätettiin ja käytettiin uudelleen. Hankeosassa 1B Helsingintien (MT 140) tielinja ja sen tasaus muuttuivat uuden sillan myötä, mikä edellytti penkereen keventämistä stabiliteetin varmistamiseksi.
– Kevennysmateriaalia löytyi yllättävän läheltä vanhan tielinjauksen rakenteista, vain muutaman metrin päästä. Helsingintien penger oli sortunut Porvoonjokeen 1990-luvulla, ja arkistosuunnitelmista selvisi, että tien rakenteita oli korjattu Leca-sorakevennyksellä, kertoo hankkeen geotekninen suunnittelija Risto Ketonen Afry Finland Oy:stä.
Vanhasta rakenteesta löytynyt kevytsora oli helposti saatavilla ja käyttökelpoinen uudessa kevennysrakenteessa. Uuden tielinjan siirtymä vei vain pienen matkan vanhalta paikalta, eikä materiaalin siirtäminen häirinnyt liikennettä, joka ohjattiin kiertotielle.
Uudelleenkäytettyä Leca-soraa oli noin 2500 kuutiometriä. Hankkeessa säästettiin useita kymmeniä tuhansia euroja, sillä materiaalin uudelleenkäyttö vähensi uusien materiaalien hankintakustannuksia. Lisäksi ympäristöhyödyt olivat merkittäviä, koska purettua materiaalia ei tarvinnut kuljettaa pois, eikä uutta materiaalia tarvinnut valmistaa ja toimittaa yhtä paljon.
Leca Finlandin myynti- ja markkinointipäällikkö Mikko Pöysti kertoo Vt 12 Lahden eteläisen kehätien hankkeen osoittaneen esimerkillisesti, miten Leca-sorakevennyksen uudelleenkäyttö on helppoa, kun materiaali täyttää laatuvaatimukset ja sijaitsee lähellä uutta käyttökohdetta.
Kiertotalousyhteistyö GRK Suomen kanssa
Kevytsoran käyttö uudelleen on helppoa. Materiaali otetaan talteen joko imuroimalla se erikoiskalustolla esimerkiksi katolta tai kaivamalla ylös maasta. Leca Finland on tehnyt jo jonkin aikaa kiertotalousyhteistyötä GRK Suomen kanssa. Se tarkoittaa, että urakoitsija voi viedä rakenteesta talteen otetun kevytsoran GRK:n Nurmijärven vastaanottopisteelle, jonka jälkeen kevytsora käy läpi laadunvarmistusprosessin. Siinä varmisteaan materiaalin ominaisuudet ja käyttökelpoisuus, joka puolestaan mahdollistaa turvallisen ja kestävän uudelleenkäytön toisessa projektissa.
– Kaikki toimet varastoinnista uudelleenkäyttöön perustuu tarkasti suunniteltuun yhteistyömalliin, joka tukee kiertotaloutta ja vähentää uuden neitseellisen rakennusmateriaalin tarvetta. Laadunvarmistuksen läpikäynyt kevytsora kulkee nimellä Leca®-sora Reuse. Tuote on CE-merkitty ja sopii muun muassa viherrakentamiseen, kevennysrakenteisiin ja talon ulkopuolisiin täyttöihin, Pöysti toteaa.