Kiertotaloustiili on yhteistyössä syntynyt rakennusmateriaali, joka valmistetaan 40 prosenttisesti kierrätysmateriaaleista, kuten lasista ja saniteettiposliinista. Se tarjoaa ekologisen ja tehokkaan vaihtoehdon perinteisille rakennusmateriaaleille. Ratkaisu syntyi Helsingin Jätkäsaareen toteutettavaan Elinikäisen oppimisen kiertotalouskortteli -hankkeeseen yhteistyössä YIT:n, Yrjö ja Hanna -säätiön, ARK-house arkkitehtien, A-insinöörien, Iittalan lasitehtaan ja Wienerbergerin kanssa.
”Kuuden toimijan yhteinen innovaatio Kiertotaloustiili on konkreettinen esimerkki siitä, mitä kiertotalous ja kestävä kehitys voivat käytännössä tarkoittaa. Hanke tuo myös vahvasti esille sen, että yhteiskuntamme viheliäisimmät haasteet voidaan ratkaista vain toimijoiden yhteistyöllä”, sanoo johtaja Stina Wikberg Keskuskauppakamarista.
Kiertotaloustiili edustaa upcycling-periaatetta
Kiertotaloustiilessä saniteettiposliini ja lasimurske saavat uuden elämän tiilien muodossa täyttäen CE-merkinnän laatuvaatimukset. Suomessa valmistettu innovaatio on osa Wienerbergerin mallistoa. Se tukee kiertotaloutta, luonnonvarojen säästöä ja kestävää kehitystä kannustaen muita toimialoja omaksumaan vastaavia ratkaisuja.
”Kiertotaloustiili vastuullisuustekona on esimerkki siitä, mitä innovatiivisella yhteistyöllä voidaan saavuttaa. Kiertotalouden edistäminen ei ole yhden, yksittäisen tahon tehtävä. Se vaatii sinnikkyyttä, olemassa olevien ajatusmallien ja käytäntöjen rohkeaa haastamista sekä monialaista yhteistyötä. Kilpailun voitto on vahva tuki kiertotaloudelle myös tulevaisuudessa ja ennen kaikkea osoitus siitä, että olemme oikealla polulla. Lämmin kiitos kaikille äänestäjille”, sanovat A-Insinöörien kestävän rakentamisen asiantuntija Janita Rintala ja Wienerbergerin yhteyspäällikkö Milla Ahti-Kotilainen.
Yritykset ja organisaatiot ovat voineet osallistua kisaan ilmoittamalla omista vastuullisuusteoistaan. Keskuskauppakamarin vastuullisuuslautakunta valitsi finaaliin kolme ehdokasta, joista yleisö sai äänestää mieleistään. Voitto ratkaistiin yleisöäänien perusteella.
Kaksi muuta finalistia olivat Touchpointin Re-Touch työvaatekangas sekä Ylvan vastuuttomuusraportti.
Kuva: Keskuskauppakamari