Rakennusmateriaalivalinnassa tärkeintä on valita oikea materiaali oikeaan paikkaan. Näin varsinkin Suomessa, jossa rakennukset altistuvat monille sään ääri-ilmiöille. Voisi luulla, että betonielementtejä valmistavan Lipa-Betonin toimitusjohtaja näkee kiviaineksen ainoana oikeana rakennusmateriaalina. Näin ei kuitenkaan ole.
– Muinainen Rooma rakennettiin kivestä ja siellä voi edelleen käydä katsomassa, kuinka hyvin kivi kestää aikaa. Siitä huolimatta myös muille rakennusmateriaaleille on Suomessa paikkansa. Rakennusmateriaaleilla on erilaisia ominaisuuksia. Olisi aina nähtävä rakentamisen koko elinkaari niin rakennuksen kuin käytettävien materiaalien osalta, muistuttaa Lipa-Betoni Oy:n toimitusjohtaja Satu Lipsanen.
Perheyrityksen vetäminen on tullut Lipsaselle osittain äidinmaidon kautta, sillä hän on jo kolmannen sukupolven edustaja yrityksen johdossa. Lipsanen opiskeli muun muassa Saksassa ympäristötieteitä ja arveli ensin, ettei koskaan päätyisi perheyrityksen palvelukseen. Nyt hän näkee, että opiskelu ja aikaisempi työkokemus rakennusalan ulkopuolella ovat selviä vahvuuksia.
– Kun on kokemusta myös muusta, niin osaa katsoa rakennusalaa hieman erilaisesta näkövinkkelistä.
Hyviä tyyppejä kaivataan monessa yrityksessä
Lipa-Betoni Oy valmistaa betonielementtejä Naarajärvellä lähellä Pieksämäkeä. Elementeistä rakennetaan monikerroksisia asuintaloja eri puolille Suomea. Yritys työllistää suoraan 40 henkilöä sekä alihankkijoiden kautta vielä reilut 10 henkeä lisää. Elementit kuljetetaan pääasiassa rekkakuljetuksina eri puolille Suomea. Yrityksen liikevaihto oli 6,2 MEUR vuonna 2018 ja sen päämarkkina-alue on Suomi Kuopiosta etelään.
– Meillä on lähes jatkuva pula osaavista työntekijöistä. Etsimme töihin hyviä tyyppejä, jotka koulutamme itse täällä paikan päällä tehtäviinsä. Osa henkilöstöstä on meillä töissä vuokrayrityksen kautta. Sen järjestelyn ansiosta olemme selviytyneet vielä toistaiseksi, kertoo Lipsanen.
Pieksämäki on pieni paikkakunta, joten henkilöstöä saapuu Lipa-Betonin tehtaalle myös naapurikunnista.
– Etelä-Savon asukasluku vähenee ja monet alueen yritykset etsivät osaamisen sijaan ”hyviä tyyppejä”, joten rekrytoinnissa on haasteita ja kilpailua.
Digitalisaatio ja ilmastonmuutos muuttavat kivirakennusalaa
Lipa-Betonin ja koko rakennusalan suuri haaste ilmastonmuutoksen rinnalla on digitalisaatio. Kaikki liiketoiminta digitalisoituu, niin myös betonielementtien tuotanto.
– Otamme tammikuun aikana käyttöön uuden tuotannonohjausjärjestelmän. Se on meille suuri uudistus, joka tulee varmasti tehostamaan toimintaamme. Tavoite on enemmän ja entistäkin laadukkaampaa tuotantoa pienemmillä päästöillä. Olemme myös alkaneet viime kesästä lähtien hyödyntämään aurinkoenergiaa toiminnassamme. Asensimme silloin aurinkopaneelit toimistomme katolle. Askeleet eivät ole välttämättä suuren suuria, mutta suunta on selkeä, vakuuttaa Lipsanen.
Lipa-Betoni on myös mukana Jyväskylän ammattikorkeakoulun vetämässä Robots on road -hankkeessa, jossa selvitetään robotiikan hyödyntämismahdollisuuksia teollisessa tuotannossa.
Onko suunta suurista kaupungeista pienempiin?
Jatkuva tuotannon tehostaminen, hukan vähentäminen ja kierrätys ovat aina olleet osa Lipa-Betonin toimintaa. Se on sekä liiketaloudellisesti järkevä tapa toimia että hyväksi myös ympäristölle. Asiakkaat vaativat yrityksiltä jatkuvasti enemmän ympäristöasioiden osaamista. Kilpailu on kuitenkin alalla kovaa.
– Perinteisen kerrostalorakentamisen määrä kasvukeskuksiin saattaa lähitulevaisuudessa hiukan vähentyä, mutta toisaalta Keski-Euroopassa näkyy jo uusi trendi: ihmiset muuttavat suurista kaupungeista pienemmille paikkakunnille. Tämä on meille mahdollisuus, joka luo toivottavasti tarvetta uusille kivitaloille, uskoo Lipsanen.