Ilmaston lämpeneminen ja biodiversiteettikato koskettavat myös Suomen kuntia. Rakentamisella on kokonaisuudessa keskeinen rooli, ja etenkin kivirakentamista on totuttu pitämään ympäristön kannalta ongelmallisena. Tämä käsitys on kuitenkin monelta osin vanhentunut. Jotta tulevaisuuden kuntia voidaan rakentaa kestävästi, on keskustelua aiheen ympärillä syytä käydä ajan tasalla olevien faktojen pohjalta.
Kehitys kohti vähähiilistä rakentamista on viime vuosina ollut nopeaa ja kivirakentamisen tuoteteollisuus on vahvasti mukana muutoksessa. Päästöjä on onnistuttu leikkaamaan kehittämällä sekä vähähiilisempiä tuotantoprosesseja että materiaaleihin liittyviä innovaatioita. Nykyisillä kivirakentamisen tuotteilla voidaan toteuttaa erittäin vähäpäästöisiä rakennuksia, ja jatkuvan kehityksen myötä tulevaisuudessa nähtäneen yhä vaikuttavampia tuloksia. Alan yritykset ovat myös sitoutuneet paikallisiin toimiin luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi: kiviaineksen ottoalueet ennallistetaan toiminnan päätyttyä jopa parempaan lajikirjoon kuin ne olivat ennen ottotoiminnan aloittamista.
Kivirakennusten pitkä elinkaari, muunneltavuus ja materiaalien kierrätysmahdollisuudet ovat etu paitsi ympäristön, myös talouden näkökulmasta. Huomionarvoista on sekin, että kivi tarjoaa ympäristöratkaisuja, joihin muut materiaalit eivät pysty – sillä voidaan mm. säästää luontoa rakentamalla tiiviimmin ja korkeammalle, sekä toteuttaa pihakansirakenteita, jotka mahdollistavat monimuotoisten luonnonympäristöjen tuomisen tiiviin kaupunkirakenteen sisään.
Kirjoitus on julkaistu Lapin Kansassa 5.3.2025.
Juha Alapuranen on YBT Oy:n toimitusjohtaja ja Pekka Kellokumpu Napapiirin Betoni Oy:n toimitusjohtaja.