Syksy on jo pitkällä ja sen voi tuntea astuessaan ovesta ulos. Viileät aamut ja pakkasyöt ovat täällä, ja on aika kaivaa villasukat ja -takit komerosta. Niitä tarvitaan myös sisätiloissa, mikäli asunnon lämmityksessä halutaan säästää – ja näinä aikoina moni haluaa.
Tulevan talven energiahintoja voi tässä vaiheessa vasta arvailla, mutta viime talven sähkölaskujen jäljiltä moni suomalainen on aiheellisesti varuillaan. Kun kotitaloudet ovat jo valmiiksi poikkeuksellisen tiukoilla inflaation ja korkojen nousun myötä, säästöjä arjen kustannuksiin etsitään hanakasti.
Huonelämpötilan laskeminen ja lämpimät vaatteet ovat vanhoja hyviä energiansäästökeinoja, jotka ovat käytössä monessa kodissa. Mukavuudesta ollaan valmiita kohtuudella tinkimään pienemmän laskun toivossa, mutta palella kukaan tuskin kotonaan tahtoo. Keinoja onneksi löytyy, muitakin kuin villakerrastoja: tehokas ja yhä suositummaksi noussut apu lämmitykseen ovat varaavat takat, joiden tiilet keräävät itseensä lämpöä pitkäksi aikaa. Varaava tulisija tuo paitsi aitoja säästöjä, myös valoa ja kodikkuutta pimeisiin iltoihin.
Kaikkein tehokkain keino hillitä lämmityskustannuksia on kuitenkin energiatehokas asunto. Sellainen lieneekin nykyisin jokaisen valveutuneen kuluttajan toive, ja sitä kohden ohjaa myös rakentamiseen liittyvä lainsäädäntö.
Nykyisin kaikista materiaaleista voidaan rakentaa energiatehokkaasti, kunhan suunnittelu ja toteutus hoidetaan asianmukaisesti, mutta kivimateriaaleilla ovat luonnostaan puolellaan massiivisuuden tuomat monet edut: tämän voi konkreettisesti havaita paksuseinäisissä kivitaloissa, jotka luovuttavat lämpöä hitaasti. Näiden talojen asukkaat tarkenevat kodeissaan pitkälle syksyyn, ennen kuin patterit täytyy laittaa päälle. Säästöä syntyy siis jo tässä vaiheessa.
Talvikuukausina kivitalon tiivis, massiivinen runko auttaa puolestaan saamaan parhaan hyödyn irti eri lämmönlähteiden kuten pattereiden, tulisijojen ja sähkölaitteiden tuomasta lämmöstä. Saavutettu lämpö ei karkaa, ja energiaa säästyy läpi vuoden. Kesäisin sama mekanismi toimii toisin päin: helteellä kivitalo pysyy pitkään mukavan viileänä.
Energiatehokas asuminen on parempaa elämänlaatua pienemmillä kustannuksilla. Kivitalon ominaisuudet tuovat myös turvallisuuden tunnetta arkeen – esimerkiksi sähkökatkon sattuessa voi luottaa siihen, että koti ei hetkessä kylmene.