Lähes 70-vuotias perheyritys Lammin Betoni otti ison harppauksen vastuullisuustyössään siirtymällä syyskuussa valmistamaan vain vähähiilisiä tuotteita. Siirtyminen täysin vähähiilisiin tuotteisiin on alalla harvinaista. Valtaosa betonialan yrityksistä tarjoaa vähähiilisiä tuotteita toistaiseksi vain optiona tavallisten tuotteiden rinnalla.
Nyt toteutettu päästöjen pienentäminen ei ole Lammin Betonille ensimmäinen lajiaan, sillä sen tuotekohtaiset päästöarvot ovat olleet jo valmiiksi hyvällä tasolla. Ensimmäiset isot päästövähennykset yrityksessä saavutettiin jo vuonna 2010, kun koko tuotannon valmistusreseptit optimoitiin. Tällöin muutoksella oli arviolta 20–30 % vaikutus hiilijalanjäljen pienenemiseen. Vuonna 2019 yritys siirtyi koko harkkotuotannossa käyttämään vain uusiutuvaa sähköenergiaa ja vuonna 2022 Lammin Betoni laati ensimmäisenä betoniharkkovalmistajana standardin mukaiset, verifioidut ympäristöselosteet.
”Tavoitteemme on puolittaa tuotekohtaiset päästöarvot vuoteen 2030 mennessä. Tänä syksynä toteutetulla tuotannon muutoksella asetettu tavoite osin jo saavutettiin, sillä kokonaispäästöt pienenivät tuoteperheestä riippuen 23–53 %, keskimääräisen pudotuksen ollessa 42 %”, tiivistää Lammin Betonin markkinointi- ja kehityspäällikkö Markus Inkiläinen.
Muutoksen taustalla vastuullisuusohjelma ja LOIKKA-hanke
Lammi laati vuonna 2022 vastuullisuusohjelman, minkä myötä vastuullisuustyöstä on tullut yritykselle suunnitelmallisempaa ja tavoitteellisempaa. Hiilineutraali rakentaminen on yksi Lammin vastuullisuusohjelman neljästä painopistealueesta. Hiilineutraaliuden edistämiseksi, Lammi oli vuonna 2022–2024 mukana Aalto-yliopiston ja viiden betoniteollisuuden yrityksen yhteisessä LOIKKA-hankkeessa, missä keskityttiin ensisijaisesti masuunikuonan hyödyntämiseen betonin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.
Lammin omassa CO2-Loikka-hankkeessa tutkittiin lopulta vuosien 2022–2024 aikana 6 erilaista seossementtityyppiä ja yhteensä 17 erilaista reseptiyhdistelmää. Kesällä 2024 saatiin valitulla vähähiilisellä sideaineyhdistelmällä täytettyä kaikki yrityksen tuotteilleen asettamansa vaatimukset. Mittatarkkuuden ja standardinmukaisten lujuustestien lisäksi yritys teetti uusilla tuotteillaan pitkäaikaiskestävyyteen liittyvät jäädytyssulatuskokeet, sekä M1-sisäilmapäästötestit. Saavutetut tulokset olivat lopulta niin hyviä, että yritys päätti vielä optimoida tuotteiden valmistusreseptejä ja pudottaa kokonaissideainemäärää. Tehdystä muutoksesta huolimatta lopullisilla resepteillä valmistetut tuotteet ovat testien perusteella aiempiin tuotteisiin verrattuna samalla tasolla – loppulujuuksien osalta jopa hieman aiempaa parempia.