Samassa pihassa on vuonna 1905 valmistunut, osin vanhoista kirkonkivistä rakennettu meijeri. Rakennus oli ollut parikymmentä vuotta tyhjillään, eikä Mäntsälän kunnalla ollut varaa kunnostaa sitä esimerkiksi kulttuuriväen käyttöön.
– Meillä oli Hotelli Hirvihaaran Kartanossa hieman toisenlainen ongelma. Kartanossa on vain 30 huonetta ja tarvitsimme lisää majoitustiloja. Neuvottelimme kunnan kanssa ja ostimme meijerirakennuksen. Yläkerrassa toimii nyt Hotelli Kartanon Meijeri, jonka kymmenen huonetta ovat samaa tasoa kuin Hirvihaaran Kartanossa. Alakerrassa on Kultuurimeijeri eli kunnan vuokraama kulttuuri- ja tapahtumatila, kertoo toimitusjohtaja Arto Hakala.
Meijerin tontilla oli käyttämätöntä rakennusoikeutta. Mäntsälässä on jo vuosia väännetty kättä siitä, rakennetaanko kuntaan uimahalli vai elokuvateatteri. Kotimainen perheyritys StoryHill oli jo viiden vuoden ajan näyttänyt kuukausittain elokuvia kunnantalolla. Nyt asiaan saatiin hyvä ratkaisu, kun Arto Hakala päätti rakentaa elokuvateatterin ja StoryHill tuli siihen yrittäjäksi. Tosin projektiin tuli paha takaisku jo alkumetreillä.
Runkomateriaaliksi valikoituivat harkot
Aluksi teatterin rakennusmateriaalina oli tarkoitus käyttää betonielementtejä, mutta rakennesuunnittelijan tarjous erikoiselementtien suunnittelusta oli niin kova, että Hakalan oli mietittävä muita vaihtoehtoja.
Sattumoisin hän luki rakennusalan lehdestä, kuinka Lohjan keskustaan rakennettiin asuinkerrostalo Lammin Kuorikivi-harkoista. Harkkorakenteella saatiinkin rakennustyöt puoleenväliin samalla hinnalla, mitä elementtien pelkkä suunnittelu olisi maksanut. Rakentamaan päästiin myös heti, koska harkkotoimituksia ei tarvinnut odotella.
Cine Mäntsälän runko ja väliseinät on tehty harkoista. Aluksi suunniteltiin käytettäväksi MH250-muottiharkkoa, mutta lopulta päädyttiin käyttämään Lammi Kuorikiveä. Sen avulla saadaan tehtyä kerralla rakennuksen runko, lämmöneristys ja julkisivun rappausalusta. Kun tavanomaiseen pientaloon menee noin 1 500 lämpöharkkoa, elokuvateatterin rakentamiseen käytettiin noin 4 000 lämpöharkkoa ulkoseiniin ja 2 500 muottiharkkoa väliseiniin.
Uusi ja vanha kivirakennus täydentävät toisiaan
Hakalan mukaan Mäntsälän keskustassa on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana radikaali muutos, jonka Cine Mäntsälä ja Kulttuurimeijeri ovat viimeistelleet.
– Jo meijerin kunnostamisesta tullut palaute oli positiivisuudessaan aivan häkellyttävää. Meijeri toimi 90-luvulla nuorisotilana. Silloiset käyttäjät ovat nyt perheellisiä aikuisia ja tulevat leffaan.
Arto Hakala katselee uutta teatteria ja vanhaa meijeriä, jotka sopivat hyvin samalle tontille ikäerosta huolimatta.
– Meijeri on pysynyt päärakennuksena, mutta teatterilla on oma ideansa. Molemmat ovat myös kestäviä kivirakennuksia. Emme me olisi Hirvihaaran kartanoakaan aikoinaan hankkineet, ellei se olisi ollut alunperin rakennettu kivestä.