Onnea Jätkäsaaren peruskoulu, vuoden betonirakenne 2019

Helsingin Jätkäsaaren peruskoulu on palkittu vuoden 2019 betonirakenteena taitavasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta rakennuttamisesta ja toteutuksesta.

Artikkeli | Tia Härkönen 23.1.2020

Jätkäsaaren peruskoulu sijaitsee keskeisellä ja näkyvällä paikalla Helsingissä, Jätkäsaaren merellisessä maisemassa. Koulurakennukselle tavoiteltiin hankkeen alussa pitkäaikaiskestävyyttä ja laadukasta suunnittelua, joihin valituilla betonirakenne- ja materiaalivalinnoilla on vastattu.

Rakennuksen tunnistettavassa ilmeessä betonilla on tärkeä rooli:

  • Toisen ja kolmannen kerroksen valkoisista kuitubetonisista julkisivuista muodostuu vaihteleva, ikkunoiden ja reliefisyvennysten rytmittämä kuvio.
  • Betonielementtien saumajako on häivytetty uritusten ja valesaumojen avulla.
  • Ilmanvaihtosäleiköt on saatu osaksi betonista julkisivukuviota.
  • Kuorielementtiratkaisulla on päästy kapeisiin elementtisaumoihin sekä mittatarkkaan ja korkealaatuiseen lopputulokseen. Samalla kerrosten välipohjajako on häivytetty julkisivukokonaisuudessa.
  • Tontti paalutettiin betonisilla lyöntipaaluilla ja porapaaluilla.
  • Rakennuksen rungossa on otettu huomioon tilaratkaisujen muuntojoustavuus.
  • Betonirakenteiset porraskuilut toimivat rakennuksen jäykistävinä rakenteina.

Kaikkien osapuolten toimivalla yhteistyöllä ja osaavalla betonin käytöllä on aikaansaatu rakennusteknisesti onnistunut, ilmeikäs ja taitavilla detaljeilla varustettu kiinnostava arkkitehtoninen kokonaisuus, joka luo osaltaan uutta vuorovaikutteista, julkista kaupunkitilaa Jätkäsaaren kaupunginosassa.

Kohteen suunnittelusta ja toteutuksesta palkitut

Tilaaja: Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Rakennuttajakonsultti: Indepro Oy
Arkkitehtisuunnittelu: Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy
Rakennesuunnittelu: Sitowise Oy
Projektinjohtourakoitsija: SRV Rakennus Oy
Julkisivujen betonielementit: Betoniluoma Oy

Rakennuksen sisätilat ryhmittyvät kolmessa kerroksessa korkean keskusaulan ympärille, johon 16 betonirakenteista kattolyhtyä tuovat runsaasti pehmeää ylävaloa. Kattolyhtyjen sisäpinnat ovat käsitelty kauttaaltaan akustoivalla massalla, jolloin korkean tilan akustiikka on hyvä.

Keskusaulan lattiapinta, kuten pääosin muutkin koulun lattiapinnat ovat betonia. Lattiat pinnoitettiin valujen kuivuttua betonimassalla, joka hionnan jälkeen on ilmeikäs. Betonirakenteinen saumaton lattia on hengittävä, kestävä ja helposti huollettava. Vaaleiden sisätilojen vastapainoksi paikallavaletut porrashuoneet seinä- ja lattiapintoineen jätettiin harmaille betonipinnoille. Kattoikkunan kautta valaistut betoniportaat ilmentävät materiaalin luonnetta käyttöpinnoissa.

Jätkäsaaren peruskoulu toimii alueen tärkeänä monitoimitilana myös kouluaikojen ulkopuolella niin taito- ja taideaineiden iltakäytössä sekä erilaisissa yleisötilaisuuksissa. Koulu toteutettiin Kuivaketju 10-ohjeistuksen mukaan ja puhtaudeltaan P1-kohteena.

Vuoden Betonirakenne -kilpailu on järjestetty vuodesta 1970 lähtien ja vuonna 2019 se järjestettiin 50. kerran. Palkinto annetaan rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Vuoden 2019 kilpailuun osallistui 14 ehdotusta.