Artikkelit

Pidetään kiinni samasta viivasta, ministeri Tiilikainen!

Helsingin Sanomat on tällä viikolla ansiokkaasti käsitellyt rakennusmateriaalien kohtelua ympäristöministeriön säädösvalmistelussa. Yhden rakennusmateriaalin lobbarin palkkaaminen koko alan sääntelyä valmistelevan ministeriön palkkalistoille tarjosi jälleen uuden näkökulman tuttuun aiheeseen.

Ministeri Tiilikainen vastasi julkiseen haasteeseemme. Hän vakuutti, että kyse ei ole puumateriaalin suosimisesta, vaan sen tuomisesta betonin kanssa ”samalle viivalle”. Asiat näyttävät siis ministeriön sisällä kovasti erilaiselta, kuin täällä ulkopuolella. Ministeriön puulobbari tietysti lobbaa puuta, eikä se millään muotoa vastaa tavoitetta samalla viivalla olosta.

Nyt on oltava hyvin tarkkana jatkossa. Seuraavaksi pääsemme arvioimaan materiaalineutraalia valmistelua lähes nollaenergiarakentamista koskevan lakiesityksen kohta puolin valmistuessa. Hyvä suomalainen virkamiesvalmistelu ei siinä tai muussa työssä saa vaarantua suhdanneherkkien poliittisten virtausten myötä. Rakennusala tarvitsee materiaalineutraalia sääntelyä, jota ohjaavat faktat, eivät mielipiteet.

Samalta viivalta ponnistaminen on juuri se tavoite, jota suomalaiset kivirakentajat ovat pyrkineet vuosikausia turvaamaan perustelluista syistä. Suomalainen asuja tietää itse missä ja miten hän haluaa asua ja rakennuttajat sekä suunnittelijat luovat tähän mahdollisuuden. Suomeen siis rakennetaan sellaisia taloja, joihin kohdistuu kysyntää. Pidetään samasta viivasta edelleen kiinni, ministeri Tiilikainen, se kantaa pidemmälle kuin politiikan maksimissaan vaalikauden mittaiset valinnat.

Jussi Mattila

Jussi Mattila

Olen Tampereella perheeni kanssa asuva utelias tutkijaluonne, ja toimin muun ohessa elinkaaritekniikan dosenttina Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtajana pidän tärkeänä yhteiskunnan uudistamista terveen kilpailun keinoin sekä rakennusalan kaukonäköistä kehittämistä ja innovaatioita. Puhun ja kirjoitan monipuolisesti myös kestävästä rakentamisesta ja työturvallisuuden parantamisesta.

Työn ulkopuolella olen kiinnostunut omatoimirakentamisesta ja mökkeilystä sekä kuntoliikunnasta ja metsästyksestä.

Jätä kommentti

Kommenttisi*

Nimi*
Kotisivut

Sinua saattaa kiinnostaa
Maailmalla puhutaan kiertotaloudesta, Suomessa biotaloudesta
Suomalaisten asumisen unelmat karkaavat
Kestävä rakentaminen huomioi muutakin kuin ympäristön
Miksi kivirakennus on energiatehokkain vaihtoehto?