Rakennetaan yhdessä hyvinvoivia kuntia – Kivirakentajien viestit kuntavaaleihin

Miksi liian yksityiskohtainen kaavoitus ei palvele tavoitetta kohtuuhintaisesta asumisesta? Miten kivirakentaminen vastaa aikamme ympäristö- ja ilmastohaasteisiin? Entä millainen on kivirakentamisen rooli kuntien työllisyyden ja hyvinvoinnin kannalta? Tutustu Kivirakentajien kuntavaaliviesteihin ja löydä vastaukset näihin kysymyksiin!

Blogi | Jussi Mattila 27.2.2025

Alue- ja kuntavaalit lähestyvät. Huhtikuussa järjestettävissä vaaleissa on kysymys kaikkien suomalaisten arjen kannalta tärkeistä asioista: tulevat aluevaltuutetut vastaavat hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä, ja kunnanvaltuutetut päättävät kunnan toiminnasta ja taloudesta. Valittavilla päättäjillä on siis käsissään suuri vastuu paikallisesta päätöksenteosta ja suunnasta, johon Suomea ohjataan.

Kivirakentamisella on vahva yhteys kuntien hyvinvointiin mm. kaavoituksen, ympäristökysymysten ja työllisyyden kautta. Nämä ovatkin teemoja, joista tahdomme vaalien alla erityisesti käydä keskustelua. Tunnistamalla yritysten ja kuntien yhteiset intressit voidaan löytää alueellista hyvinvointia parhaiten rakentavat ratkaisut.

Kaavoitetaan kestävästi – kivi luo perustan toimivalle asuinympäristölle

Yksi tärkeimmistä asioista, joista kunnissa päätetään, on kaavoitus. Kaavoituksella vaikutetaan konkreettisesti kuntien ilmeeseen ja kuntalaisten arjen toimivuuteen vuosikymmeniä eteenpäin. Usein tästä keskustelusta unohtuu, että kaavoitus on myös kustannuskysymys: liian yksityiskohtaiset kaavamääräykset lisäävät rakennuttajan kustannuksia ja kuormittavat kuntien taloutta.

Metsään mennään, jos kaavassa puututaan esimerkiksi rakennusrungon materiaalivalintoihin tai muihin silmälle näkymättömiin rakenteisiin. Tällaiset määräykset kaventavat rakennuttajan valinnanmahdollisuuksia, rajoittavat kilpailua ja nostavat siten rakentamisen hintaa, joskus huomattavastikin. Maksajina ovat rakennuttajien ja kuntien ohella ketkäpä muutkaan kuin asukkaat, sillä kalliisti rakentamalla syntyy kalliita asuntoja.

Mahdollisuus laadukkaaseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen on hyvän arjen edellytys ja tärkeä vetovoimatekijä kunnille. Kivestä rakennetaan järkevästi ja kustannustehokkaasti, ja ylipäätään kivimateriaalit luovat vakaan perustan toimivalle ja turvalliselle lähiympäristölle.

Kivirakenteilla ympäristön kannalta paras lopputulos

Elämme aikaa, jota sävyttävät monet ympäristöä ja ilmastoa koskevat haasteet – ne koskettavat niin kuntia, valtioita kuin koko yhteistä planeettaamme. Tässä globaalissa kokonaisuudessa rakentamisen toimialalla on tärkeä rooli. Kivirakentamisen tuoteteollisuus on jo kauan tehnyt työtä kestävämmän tulevaisuuden eteen, ja saavutetut tulokset ovat hyviä: päästöjä on onnistuttu leikkaamaan kehittämällä sekä vähähiilisempiä tuotantoprosesseja että materiaaleihin liittyviä innovaatioita.

Vähähiilisillä kivirakentamisen tuotteilla voidaankin tänä päivänä toteuttaa erittäin vähäpäästöisiä rakennuksia. Myös kivirakennusten pitkä elinkaari ja materiaalien kierrätettävyys tekevät niistä kestävän vaihtoehdon, ja kivipohjaisilla rakennustuotteilla on mahdollista säästää luonnonympäristöjä rakentamalla tiiviimmin ja korkeammalle.

Luonnon monimuotoisuutta edistetään parhaiten päästöjä leikkaamalla, mutta myös paikalliset toimet ovat tärkeitä. Kiviainesten ottoalueet pystytään toiminnan jälkeen palauttamaan jopa parempaan lajikirjoon kuin ne olivat ennen sen aloittamista. Alan yritykset ovat sitoutuneet alueiden ennallistamiseen ja tästä on jo olemassa hyviä esimerkkejä.

Kivirakentaminen tuo työtä ja elinvoimaa kuntiin

Kivipohjaiset rakennusmateriaalit valmistetaan yli 90-prosenttisesti Suomessa kotimaisista raaka-aineista. Tuoteteollisuus työllistää suoraan noin 6000 suomalaista, ja välillisesti työllisyysvaikutukset ovat huomattavasti suuremmat. Työllistämällä tuhansia ammattilaisia ympäri maan kivirakentaminen luo hyvinvointia, josta hyötyvät niin kunnat kuin niiden asukkaat. Valtaosa kotimaisia kivirakentamisen raaka-aineita hyödyntävistä toimijoista on keskisuuria perheyrityksiä, jotka ovat sijaintipaikkakunnilleen elintärkeitä: työsuhteet ovat usein pitkiä, ja pienellä paikkakunnalla toimivan yrityksen työntekijöinä voi olla saman perheen jäseniä useassa polvessa.

Pysyäkseen elinvoimaisina kunnat tarvitsevat jatkossakin yrityksiä, työpaikkoja ja palveluita – sekä tietysti koteja vastaamaan erilaisiin asumisen tarpeisiin. Kivirakentaminen tarjoaa ratkaisuja kaikkiin näihin. Rakentaminen on aina työllisyysteko, ja kunta, jossa rakentamisen innovaatioille annetaan tilaa, pärjää muuttuvassa maailmassa.

Tuleva kuntapäättäjä, lue lisää kivirakentamisesta: https://kivifaktaa.fi/paattajan-opas-kolme-tasoa-vaikuttaa/kuntapaattajan-opas-rakentamiseen/