Vuosittaisen sademäärän ennakoidaan ilmaston lämmetessä kasvavan 5–10 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, uutisoi Helsingin Sanomat. Jutussa viitataan Ilmatieteen laitoksen raporttiin, jonka mukaan sademäärien arvioidaan kasvavan Suomessa eniten talviaikaan. Rankimpien kesäsateiden puolestaan arvioidaan voimistuvan eniten.
Kaupunkisuunnittelussa ja rakentamisessa muuttuvat sääolot tulisi osata ennakoida ajoissa. Kuten sateisuusraportissa HS:n mukaan todetaan, nykyinfrastruktuurin ratkaisut on niiden pitkän elinkaaren takia suunniteltu osin ilmastoon, joka on jo nyt menneisyyttä. Tästä viisastuneena meidän onkin nyt osattava katsoa kauemmas.
On hyvä, että tulevien vuosikymmenten sääoloja pyritään tietopohjaisesti hahmottamaan. Tämä keskustelu toivottavasti herättelee kaupunkien päättäjiä laajempaan pohdintaan kaavoituksen ja rakentamisen suunnasta.
Kehitys kohti vetisempiä talvia ja sään ääri-ilmiöiden lisääntymistä on ollut tiedossa ennenkin, ja osin sään muutokset ovat jo tätä päivää. Olemassa oleva infra ja rakennuskanta joutuvat koville, kun lauhankosteat jaksot pitenevät, kadut tulvivat ja viistosateet piiskaavat julkisivuja. Rakennusmateriaaleilta vaaditaan kestävyyttä ja suorituskykyä.
Vaikka ilmasto muuttuu, jotkin asiat pysyvät. Kivestä on rakennettu kautta aikojen, ja kivirakentaminen pystyy vastaamaan myös tulevaisuuden tarpeisiin. Tärkeää on panostaa rakenteiden vikasietoisuuteen ja huomioida jo suunnittelussa olosuhteet ja säärasitus sekä varmistaa suunnitelmien mukainen toteutus. Kivirakenteisen julkisivun pitkäikäisyyden varmistaa oikeanlainen tuulettuminen ja lisäsuojaa saadaan esimerkiksi käyttämällä julkisivupinnan kuivana pitäviä pinnoitteita – ja toki muistamalla perinteiset, edelleen toimivat menetelmät kuten räystäät.
Lopuksi todettakoon, että varautuminen yhä kosteampiin olosuhteisiin ei tarkoita sitä, että ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa voidaan heittää hanskat tiskiin. Päinvastoin. Raportissa todetaan, että vuosisadan loppupuolen sademäärät kasvavat sitä nopeammin, mitä enemmän ilmakehään päästetään kasvihuonekaasuja. Mitä enemmän siis nyt teemme ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi, sen parempi tilanteemme on sadan vuoden kuluttua. Tämän tiedostaen kivirakentamisen tuoteteollisuus tekee pitkäjänteistä työtä päästöjen vähentämiseksi.