Vähähiiliset betonikivet ovat tulevaisuuden tuotteita

Betonituotteiden vastuullisuus ja hiilijalanjälki ovat yhä tärkeämpiä teemoja myös piharakentamisessa. Näitä kysymyksiä pohditaan niin suurissa rakennuskohteissa kuin pientalopihojen toteutuksissa.

Artikkeli | Tia Härkönen 12.9.2024

Betonintuotteiden määrätietoinen ja pitkäjänteinen kehitystyö on mahdollistanut päällyste- ja muurikivien hiilijalanjäljen huomattavan pienentymisen. Positiivisia ympäristövaikutuksia on saatu esimerkiksi innovoimalla kierrätyspohjaisia materiaaleja sementin korvaajaksi, hyödyntämällä kierrätysmateriaaleja uusien tuotteiden valmistamisessa sekä tehostamalla betonituotetehtaiden infraa ja tuotteiden logistiikkaa.

Sementin valmistaminen muodostaa valtaosan betonisten pihakivien valmistuksen hiilidioksidipäästöissä ja tutkimus- ja kehitystyötä tehdään paljon sementtiä korvaavien sideaineiden taholla. Näitä sideaineita saadaan teollisuuden sivuvirroista, kuten metalliteollisuuden sivutuotteena syntyvästä masuunikuonasta ja kivihiilen poltosta muodostuvasata lentotuhkasta.

  • Lammin betoni on yhdessä Betoniteollisuuden ja Aalto-yliopiston LOIKKA-hankkeessa tutkinut sementin korvaamista masuunikuonalla. Tutkimuksen kunnianhimoisena tavoitteena on puolittaa betonituotteiden valmistamisen hiilidioksidipäästöt.
  • Ruduksen CEVO-betoni on usean vuoden kehitystyön tulos ja osa Ruduksen emoyhtiö CRH:n tutkimushanketta. CEVO-tuotteissa pienet hiilidioksidipäästöt johtuvat vähäisestä sementin määrästä. Sementtiä on korvattu vähäpäästöisillä sideaineilla ja valmistuksessa on huomioitu mahdollisimman vähähiilinen tuotantoketju.
  • Vähäpäästöisten sideaineiden lisäksi ympäristöhyötyjä saadaan esimerkiksi kierrättämällä betonijätettä murskeeksi, jolla voidaan korvata neitseellistä luonnonkiviainesta. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi Ruduksen Formento Uuma-pihakivet, joissa tehtaan betonijätettä hyödynnetään betonikivien runkoaineena.
  • Myös Lakan betoni on madaltanut tuotteiden hiilijalanjälkeä mm. hyödyntämällä päästöttömiä kierrätysraaka-aineita tuotannossaan.

Uudet innovaatiot pienentävät hiilidioksidipäästöjä

Carbonaide-teknologian ytimessä on hiilidioksidin mineralisoituminen betoniin sen kovettuessa, menetelmässä hiilidioksidi reagoi kovettuvan betonin kanssa, parantaen myös tuotteen ominaisuuksia. Tämän innovatiivisen teknologian avulla on mahdollista jopa puolittaa tuotteiden hiilidioksidipäästöt pienemmän sementtimäärän ja hiilidioksidin kivettymisen avulla. Hiilinegatiivisiin tuotteisiin päästään yhdistämällä betonituotteiden valmistuksessa Carbonaide-teknologiaa ja teollisuuden sivuvirroista syntyviä, vähäpäästöisiä sidosaineita.

Rakennusbetoni ja -elementti Oy:n CO2 AKOgarden -tuotteissa on hyödynnetty Carbonaide-teknologiaa, joka on integroitu osaksi Hollolan tehtaan tuotantojärjestelmää. Myös Lakan Betoni Oy osallistuu Carbonaide-teknologian tutkimukseen.