Tiilen raaka-aineina käytetään savea, hiekkaa, sahanpurua sekä muita maaperäisiä aineita. Hiekan avulla hallitaan polton ja kuivauksen aiheuttamaa kutistumaa ja sahanpurulla saadaan huokoisuutta, joka lisää säänkestävyyttä.
Tiilitehtaat ottavat tarvittavan saven pääasiassa omilta tai lähialueiden pelloilta.
– Savi on uusiutuva luonnonvara. Tiilen valmistuksessa käytetään niin sanottua kuivakuorikerrosta ruokamullan ja ”sinisen saven” välistä. Sadan vuoden kuluessa routa muokkaa tuota kerrosta uudelleen käytettäväksi, toimitusjohtaja Jaakko Raikkonen Raikkonen Oy:stä arvioi.
Savea ja hiekkaa otetaan viranomaisten myöntämien maa-aineslupien mukaisesti. Käytön jälkeen ottoalueet maisemoidaan ja otetaan maanviljelyskäyttöön tai metsitetään.
Tiilen kotimaisuudella on samat perusteet kuin muillakin kotimaisilla tuotteilla eli se työllistää, raha jää kiertoon kotimaahan sekä saadaan lisäksi kaikki lukuisat välilliset hyödyt,
Tiili kiertää tehokkaasti
Tiili on hyvin kierrätettävä tuote. Jaakko Raikkosen mukaan sen kierrätettävyys on lähes 100 %. Tehtailla kierrätetään mahdollisuuksien mukaan lähes kaikki ja mitä ei voida käyttää omassa tuotannossa, myydään eri tarkoituksiin. Tiiliä voidaan kierrättää esimerkiksi puhdistamalla vanhoista purettavista rakennuksista saatavia tiiliä ja käyttää niitä edelleen uudiskohteessa muuraukseen.
Vanhoja tiiliä voidaan myös murskata ja käyttää uudelleen korvaamaan osaa tiilien raaka-ainetta. Samalla tavoin jo tällä hetkellä hyödynnetään epäkuranteista tiilistä saatavaa tiilimurskaa korvaamaan hiekkaa. Tiiliä voidaan käyttää myös tiealueille kantavuuden parantamiseen ja murskattuna esimerkiksi tenniskenttien pintamassana.
Tiilen valmistukseen voidaan myös kierrättää keraamista jätettä, kuten posliinia esimerkiksi lavuaareista ja wc-istuimista ja vaikkapa savesta tehtyjä kukkaruukkuja.
Tiili on turvallinen rakennusmateriaali: se ei pala, lahoa eikä ruostu. Poltettu tiili kestää suuriakin lämpötila- ja kosteusvaihteluita. Lisäksi tiili on kaikista kivipohjaisista rakennusmateriaaleista nopeimmin kuivuva, mikä vähentää muun muassa rakennusaikaisia kosteusriskejä. Siksi se sopiikin hyvin pohjoisen vaativiin oloihin.
Rakennusmateriaalin valmistuksen päästöt ovat vain pieni osa rakennuksen koko elinkaaren aikaisista päästöistä. Meillä pitäisi keskittyä materiaalikeskeisen ajattelutavan sijaan koko rakennuksen elinkaaren aikaiseen kokonaiskulutukseen, toimitusjohtaja Jaakko Raikkonen toteaa.
Tiesitkö?
Tiilen historia yltää tuhansien vuosien taakse. Ensimmäiset tiilet tehtiin Lähi-idässä noin 8 000 vuotta eKr ja niiden lujuutta alettiin vahvistaa polttamalla 5 000 vuotta eKr. Ensimmäiset tiilet tehtiin Suomessakin jo 1200-luvulla.
Suomessa käytetään noin 25 miljoonaa poltettua tiiltä vuosittain.
Vuonna 1905 Suomessa oli 173 tiilitehdasta ja sotien jälkeen jopa enemmän. Tällä hetkellä on kolme valmistajaa ja neljä tehdasta:
- Raikkonen Oy:n tehdas Loimaalla – Raikkonen on 1932 perustettu kotimainen perheyritys kolmannessa sukupolvessa
- Tiileri Oy:n omistuksessa olevat Keramia Oy:n tehdas Mjösundissa ja Ylivieskan Tiili Oy:n tehdas Ylivieskassa – kotimainen Tiileri on perustettu 1952 ja se on myös merkittävä tulisijojen valmistaja
- Wienerberger Oy Ab:n tehdas Korialla – Wienerberger Oy Ab kuuluu itävaltalaiseen Wienerberger AG konserniin, joka on vuonna 1819 perustettu maailman johtava tiilenvalmistaja,
Alkuperäinen artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Kivestä muuraamalla -lehdessä nro 2/2018