Suomen Arkkitehtiliitto myöntää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon nyt yhdeksättä kertaa. Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon finalistikohteet valitsee vuosittain vaihtuva, SAFAn hallituksen nimittämä esiraati. Palkinnon saajan valitsee puolestaan vaikuttaja, joka on tullut tunnetuksi muun alan asiantuntijana. Tänä vuonna valinnan tekee elokuvaohjaaja Klaus Härö.
Kaikki palkintoehdokkaana olevat kohteet ovat betonia. Jätkäsaaren koulu ja Jyväskylän yliopiston kirjasto ovat myös upeita tiilen käytön esimerkkejä.
Serlachiuksen taidesauna Mäntässä
Mäntän taidesaunaa jury kiittää huolellisesta rakentamisesta. Taidesauna valmistui tänä kesänä Mänttä-Vilppulassa sijaitsevan Gösta-museon edustalle. Taidesauna on elämyksellinen, tekijöidensä kulttuuritaustoista ammentava saunapolku. Sen varrelle on sijoitettu mittava määrä myös muuta taidetta, ja polku päättyy ulkotilan kautta kuljettavaan löylyhuoneeseen. Taidesauna liittyy uuteen saunakulttuuriin, jossa perinteisen hiljentymisen ja peseytymisen sijaan saunomisesta haetaan elämyksiä ja sosiaalista yhdessä olemista. Saunan ovat suunnitelleet espanjalaiset arkkitehdit Héctor Mendoza, Mara Partida ja Boris Bezan.
Jätkäsaaren koulu Helsingissä
Erkko Aartin, Arto Ollilan ja Mikki Ristolan läpimurto oli voitto Jätkäsaaren koulusta järjestetyssä yleisessä arkkitehtuurikilpailussa 2019. Jätkäsaaren 800 oppilaan peruskoulu on ottanut merkittävän julkisen rakennuksen roolin parhaillaan rakentuvassa kaupunginosassa. Rakennuksen selkeä, harkkomainen hahmo poikkeaa tuoreella tavalla yleisestä koulurakennusten arkkitehtuurista. Suurkoulun tilallinen ratkaisu muodostaa vaihtelevan kudelman erilaisia opetustilanteita varten tukien uusien opetussuunnitelmien tavoitteita, kuten ryhmätyötä ja muunneltavuutta. Jätkäsaaren koulu voitti myös Vuoden Betonirakenne 2019 -palkinnon.
Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjaus
Arkkitehti Arto Sipisen vuonna 1974 suunnitteleman Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjauksesta on vastannut arkkitehdin poika, Ari Sipinen. Kirjasto avautui vuosi sitten uudistuneella ”Lähde”-nimellä. Peruskorjauksessa rakennuksen tiloja muutettiin vastaamaan yliopiston tulevia tarpeita, alkuperäinen tilallinen idea ja värimaailma säilyttäen. Alemmat kirjavarastokerrokset otettiin uuteen käyttöön ja liitettiin ylempiin kerroksiin avaamalla uusia aukkoja kerrosten väliin.
Ehdokkaita yhdistää sivistys ja arkkitehtuurin kokonaisvaltainen laatu
Palkintoesiraadin puheenjohtajan, professori Panu Lehtovuori kertoo kohteita yhdistäviksi tekijöiksi sivistyksen sekä suunnittelun ja toteutuksen laadukkuuden.
”Valitut kolme arkkitehtonista, maisemallista ja urbaania kohdetta muistuttavat toisaalta huippulaatuisten tieteen, koulutuksen ja oppimisen ympäristöjen merkityksestä ja toisaalta tuovat esiin sen, miten arkkitehtuuri luo abstrahoituvaan maailmaan lämpimiä hyvän elämän paikkoja. Sivistystä on myös rakennuskannan arvojen vaaliminen. 1970-luvun rakennukset ovat nyt vaaravyöhykkeessä, ja säilyttäviä vaihtoehtoja on tarpeen tuoda esille”, Lehtovuori toteaa.
Palkinnon esiraatiin kuuluu tänä vuonna Lehtovuoren lisäksi arkkitehti Sarlotta Narjus, arkkitehti Mona Schalin ja professori Rainer Mahlamäki. Esiraadin sihteerinä toimi SAFAn pääsihteeri Paula Huotelin.
Voittajan valinta julkistetaan 3.10.2022.
Kuvat: SAFA