Energiatehokkuuden superpari – kivitalo ja varaava takka

Oman kodin energiankulutukseen on hyvä kiinnittää huomiota läpi vuoden. Energiatehokas asunto ja kodin vaihtoehtoiset lämmitysmuodot tuovat paitsi säästöjä, myös turvaa. Elämme jälleen aikaa, jolloin talvimyrskyt aiheuttavat sähkökatkoja tuhansille.

Artikkeli | Tia Härkönen 2.12.2024

Tavallisen asunnon energiakustannuksista noin 60 % muodostuu lämmityksestä. Suomessa omakotitalot lämpiävät yleisimmin sähköllä, joten sähkökatkot ja sähkönsaannin epävarmuus sekä hintapiikit ovat innostaneet kuluttajia miettimään myös muita ratkaisuja kotien lämmittämiseen ja energialähteenä. Sähkön hinta vaihtelee talvikausina paljon, ja hintapiikit ylittävät kipukynnyksen monessa taloudessa. Siten esimerkiksi varaava takka on varteenotettava vaihtoehto lämmitykselle, sillä takalla lämmittäminen näkyy nopeasti säästönä sähkölaskussa.

Energiatehokas kivitalo ja pitkään lämpöä luovuttava, varaava takka ovatkin erinomainen yhdistelmä.

”Kivitalojen etuna on massiivisuus, joka auttaa säästämään sekä lämmitys- että jäähdytysenergiaa. Kesällä koti pysyy viileämpänä pitkään, ja kylminä talvikuukausina rakennuksen keräämä lämpö varastoituu rakenteisiin ja vapautuu hitaasti”, toteaa tuoteryhmäpäällikkö Antti Taivalkangas Rakennustuoteteollisuus RTT ry:stä.

”Yhdistämällä kivitalon energiatehokkaat ominaisuudet ja varaavan takan joustavuus, luodaan kokonaisratkaisu, joka vähentää energiariippuvuutta ja lisää resilienssiä. Tulisija tuo varmuutta, sillä se toimii silloin, kun sitä tarvitaan. Esimerkiksi sähkökatkon aikana takka antaa lämmön lisäksi valoa ja mahdollistaa ruuanvalmistuksen.”

Tiilimassa varastoi lämpöä useita päiviä

Varaava takka on parhaimmillaan ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetuissa tiloissa, mutta on erinomainen lämmönlähde myös mökeillä.

”Varaavan takan idea on kerätä lämpöä tiilimassaan ja se luovuttaa sitä pitkään. Kiertoilmatakat ja kamiinat luovuttavat lämmön yhtä aikaa lämmityksen kanssa ja sen jälkeen lämpöä ei enää juuri tule. Tämä on yksi oleellisimmista eroista varaavan takan ja muiden takkatyyppien kesken”, kertoo myynti- ja markkinointijohtaja Jari Seppälä Tiileriltä.

Varaava takka voi luovuttaa lämpöä jopa yli 68 tuntia painostaan riippuen. Yksinkertainen muistisääntö on, että mitä painavampi tulisija, sitä paremmin se varastoi ja luovuttaa lämpöä. Varaavan takan pintalämpötila on toisaalta matala verrattuna vaikkapa kamiinoihin. Näin se on turvallinen myös perheen pienimmille. Lisäksi matala pintalämpötila on oleellinen asia asumisviihtyvyyden kannalta, kun huonetilaa ei tarvitse ensin lämmittää ja sitten tuulettaa.

Energiantuotto-ominaisuuden lisäksi tulisijan ulkonäön merkitys korostuu hankinnassa entistä enemmän.

”Varaava takka on näyttävä sisustuselementti ja sen ilme taipuu monenlaiseen kotiin ja sisustukseen. Varaavan takan pinta voi olla tiiliverhoiltu, pintarapattu, peltiverhottu tai päällystetty keraamisilla laatoilla. Vanhan tiilitulisijan voi myös maalata, jolloin takan uudistamien käy nopeasti”, Seppälä sanoo.