Hatsinanpuisto sijaitsee Suur-Leppävaaran alueella, joka on reilulla 80 000 asukkaalla Espoon suurin kaupunginosa. Leppävaaran asema on pääkaupunkiseudun kolmanneksi vilkkain joukkoliikenteen solmukohta. Puisto toimii niin kaupunkikuvallisena kuin Leppävaaran asemalta suuntautuvan kevyenliikenteen porttina Perkkaalle ja Vermoon. Asukkaat ovat kaivanneet alueelle vehreää ja monipuolista ympäristöä sekä parempia pyöräily- ja kävely-yhteyksiä. Hatsinanpuisto luotiin vastaamaan tähän toiveeseen, kun aiemmin ”välitilana” ollut alue muutettiin eläväksi ja monimuotoiseksi puistoksi.
”Puistosta haluttiin luoda aikaa kestävä ja monimuotoinen ympäristö, joka huomioi sekä ihmisen että luonnon”, kertoo maisema-arkkitehti Kristina Rocha Espoon kaupungilta.
Hanke toteuttaa Espoon kaupungin tavoitetta turvata ja lisätä luonnon monimuotoisuutta Espoossa. Vuonna 2023 valmistunut puisto on muodostunut suosituksi oleskelu- ja tapaamispaikaksi, ja se on saanut myönteistä palautetta käyttäjiltä.
Luonnon ja kaupungin vuoropuhelua
Puiston maisema-arkkitehtuurin perustana oli Vermonojan tulviminen sekä taimenen elinympäristön tukeminen keskellä rakennettua ympäristöä.
”Suunnittelulla halusimme luoda kaupunkitilan, jossa estetiikka ja ekologinen kestävyys nivoutuvat dynaamiseksi kokonaisuudeksi – ympäristöksi, joka elää ajassa ja kutsuu kaupunkilaisia osaksi maisemaa. Näistä lähtökohdista muotoutui myös ratkaisuja, kuten tulvan ja kuivuuden kestävien kasvilajien valinta ja oleskelualueiden sijoittelu eri tulvakorkeuksille”, kertoo puiston pääsuunnittelija Pia Kuusiniemi Loci Maisema-arkkitehdit Oy:stä.
Vermonojan uoman siirto oli keskeinen kysymys Hatsinanpuiston suunnittelussa. Siirron avulla luotiin tilaa toimistoille, liiketiloille ja hotellille sekä luotiin meritaimenelle hyvät elinolosuhteet. Suunnittelussa tehtiin yhteistyötä myös sidosryhmien sekä virtavesiluonnon ja taimenen elinympäristön asiantuntijoiden kanssa.
Valmistunut Hatsinanpuisto tarjoaa vehreän keitaan, jonka ilme vaihtuu vuodenaikojen ja tulvien mukaan. Uudet kevyen liikenteen väylät tarjoavat mahdollisuuden liikkua pyörällä ja kävellen Leppävaaran keskustaan. Myös taimen on kutenut puistossa. Kutusora-alueita on hienosäädetty ja sorastusta lisättiin vielä vuonna 2024. Uoman soraikkojen kunnostaminen on vaativaa erityisasiantuntemusta vaativaa työtä, jota tekevät mm. virtavesien kunnostuksen aktiivit.
Korkeatasoinen kilpailu
Kilpailuun osallistui suuri joukko ehdokkaita, ja finaaliin valikoitui viisi poikkeuksellisen tasokasta kohdetta, joista jokaisella oli edellytykset voittoon. Koska kilpailussa ei ole erillisiä sarjoja eri mittakaavan kohteille, tuomaristo arvioi ehdokkaita monesta näkökulmasta, miten kohteet erottuvat toisistaan laadullisesti ja ilmentämiensä arvojen perusteella niiden koosta ja budjetista riippumatta.
Tuomariston mukaan voittajaksi valitussa Hatsinanpuistossa nousi esiin useita keskeisiä vahvuuksia. Kokonaisuutena puisto vakuutti tuomariston upeasti toteutettuna ja vahvailmeisenä kokonaisuutena, jossa värimaailma, materiaalivalinnat sekä käytettävyys ja virkistysarvot muodostavat harmonisen ja elämyksellisen ympäristön.
”Puisto tarjoaa elinympäristöjä luonnonkirjolle, tukee elävää lähivihreää urbaanissa ympäristössä ja muotoilee alueelle vahvan, omaleimaisen identiteetin”, kuvailee tuomariston puheenjohtaja Kaisa Koskelin Maisemasuunnittelijat ry:stä.