Rakennettu Suomi on suurelta osin betonia. Jopa 95:ssä prosentissa maahamme valmistuvista kerrostaloista on betonirunko, ja näistä taloista yli 80 prosenttia on betonielementtirakenteisia.
Mikä selittää suuren suosion ja mistä betonielementtirakentamisessa oikein on kysymys?
Betoni on tunnetusti kestävä ja luja materiaali, joka on käyttöominaisuuksiltaan vailla vertaa. Betonielementtirakentamisessa rakentamisen prosessia sujuvoitetaan valmistamalla tehtaissa laadukkaita betonisia valmisosia, joista on helppo suunnitella ja rakentaa halutun kaltaisia rakennuksia.
Elementtikerrostalon rakentaminen muistuttaakin monelta osin lapsuudesta tuttua lego-rakentamista: erilaisia palikoita on paljon, ja niitä yhdistelemällä voidaan toteuttaa eri tyyppisiä taloja. Kaikki palikat – eli elementit – on tehty toisiinsa sopiviksi selkeillä ja yksinkertaisilla liitostekniikoilla. Tämä lyhentää rakennusaikaa ja minimoi materiaalihukan, mistä puolestaan syntyy säästöjä.
Entä miltä elementtikerrostalon rakennusprosessi käytännössä näyttää? Harva tietää, sillä kerrostalojen rakentaminen tapahtuu nykyisin visusti työmaa-aitojen takana, yleisöltä piilossa. Moni valveutunut kerrostalon asukas tai asunnon ostoa suunnitteleva olisi kuitenkin kiinnostunut siitä, miten ja millaisista aineksista talo on rakennettu.
Avatakseen betonielementtikerrostalon rakentamisen prosessia ja siinä käytettäviä tuotteita Betoniteollisuus ry on teettänyt aiheesta animaation. Animaatio käsittää rakentamisen keskeiset vaiheet aina perustamistöistä alkaen, päätyen vesikaton tekoon sekä elementtien saumaukseen. Tutuiksi tulevat myös keskeiset komponentit, niiden asennusjärjestys ja liitostavat.
Katso omin silmin, kuinka betonielementeistä syntyy kerrostalo!