Lista Antti Lindtmanille

Näillä eväillä kohti syystalven budjetti- ja muuta politiikkaa.

Blogi | Jussi Mattila 3.11.2016

Viime päivien keskustelu on muistuttanut siitä, ettei eduskunnan työtä pidä yrittää ohjata. Vapaan kansan valitsemat vapaat edustajat – eduskuntaryhmien ryhmäkuri ja kaiken yli velvoittava hallitusohjelma toki muistaen – tekevät työnsä kuten parhaaksi näkevät. Nyt kun oppositiopuolueelta on riisuttu keskeinen työkalu, niin tarjotaan tilalle toista. Seuraavassa siis lista ryhmäpuheenjohtaja Antti Lindtmanille syystalven budjetti- ja muun politiikan tueksi:

1. Talouden elpymistä on vauhditettava. Piristävistä signaaleista huolimatta kasvun vauhti on laiska. Rakentaminen on sektori, joka nyt vetää, mutta uhkaa tulevaisuudessa hidastua. Tarvitaan siis lisä viisaita investointipäätöksiä rakentamiseen ja korjaamiseen, infrastruktuurista huolehtimiseen. Tämä on työvoimaltaista tekemistä, jonka vaikutukset säteilevät Hangosta Utsjoelle.

2. Otetaan uusi näkökulma kohtuuhintaisten kotien rakentamiseen. Kaupungistuminen ei lopu, vaan jatkuu. Etelän kasvukeskuksissa erityisesti tarvitaan kohtuuhintaisia asuntoja työn ja muun elämän perässä muuttaville. Valjastakaa sääntelyn järkevöittäminen tämän hankkeen tueksi. Fiksu sääntelyn purkaminen ja samalla reilusta kilpailusta huolehtiminen laskevat rakentamisen kustannuksia ja tuntuvat siten suoraan asujan kukkarossa.

3. Rakennetaan reilut energiansäästötalkoot. Suuntamme kulkee vääjäämättä kohti fiksumpaa energiankäyttöä ja ilmastopolitiikkaa. Muutetaan tapamme tarkastella ympäristövaikutuksia osana uutta energia- ja ilmastostrategiaa. Tehtäessä kauaskantoisia päätöksiä energiankulutuksen vähentämiseksi on niiden tukeuduttava tutkittuun tietoon. Esimerkiksi rakentamisessa pitkän käyttöiän aikaisilla monensuuntaisilla vaikutuksilla on suuri merkitys. Sovitetaan sääntely näihin faktoihin, ei toisinpäin.

4. Käytetään viisaasti niukat resurssit. Hallituksen kärkihankkeista on kasvanut omavoimainen ja –lakinen prosessi. Faktat väistyvät ja toimivat markkinat häiriintyvät, kun puolueideologista nousevia tavoitteita ajetaan kuin käärmettä pyssyyn. Käytännönläheisyys olisi nyt valttia. Hyvä ja tasapuolinen valmistelu turvaa toimivat markkinat ja säästää julkisia resursseja. Suomella ei ole varaa poliittiseen rakentamiseen, mikäli haluamme, että täällä rakennetaan jatkossakin laadukkasti, turvallisesti ja innostavasti.

Ps. Tämän listan saa näyttää myös vieruskaverille.