Muhoksen koulun rakennushankkeen pääurakoitsijana toiminut NCC Suomi Oy ei tyytynyt hankkeessa alkuperäisiin suunnitelmiin, vaan lisäsi betonin ja muovimaton väliin riskienhallinnan ja työvaiheiden sujuvuuden kannalta ratkaisevan tärkeän matala-alkalisen lattiatasoitteen.
– KRV-kohteissa eli kokonaisvastuun hankkeissa pyrimme välttämään kaikki turhat rakennusaikaiset riskit ja käyttämään ratkaisuja, joiden avulla voimme varmistaa rakennuksen pitkän elinkaaren ja kokonaistaloudellisuuden. Terve, turvallinen rakennus on ilman muuta meillä aina lähtökohtana. Sen merkitys korostuu aivan erityisesti koulurakennuksessa, joka tehdään lapsia varten, Muhoksen yläkouluhankkeen vastaava mestari Marko Ahvenlampi NCC Suomi Oy:stä sanoo.
NCC ehdottikin Muhoksen kunnalle matala-alkalisten lattiatasoitteiden käyttöä betonin päällä. Kunnan edustajat olivat samaa mieltä ratkaisun eduista.
Seurantamittauksen kertomaa
Kahden vuoden seuranta osoittaa, että sisäilma on ollut kunnossa ja rakenteet toimivat suunnitellusti.
Muhoksen yläkoulun pinta-ala on noin 7 000 neliötä ja tilavuus 45 000 kuutiota. Rakennukseen asennettiin muovimattoja noin 5 000 neliötä, ja niiden alustana käytettiin Saint-Gobain Finland Weberin pumpattavia Plaano-tasoitteita.
Marko Ahvenlampi korostaa, että helposti leviävillä Plaano-tasoitteilla on matala-alkalisuuden lisäksi etuna mattojen asennustyön nopeutuminen sekä tätä kautta myös rakennusajan ja kustannusten säästö. Ahvenlammen mukaan työmaalla moni epäili, että paljon vettä sisältävä 5–6 millimetrin tasoitekerros kuivuu hitaasti.
– Seurantamittaukset kuitenkin osoittivat, että jo reilun viikon kuluttua tasoitekerroksen suhteellinen kosteus oli laskenut alle 60 prosenttiin eli erittäin alhaiseksi. Tasoitekerrokseen ei jää vapaata vettä, vaan vesi sitoutuu jo näin lyhyessä ajassa lähes täysin sementin hydrataatioreaktiossa, joka jatkuu edelleen myös rakentamisen jälkeen, hän sanoo.
Kolmannen osapuolen mittauksilla olemme voineet osoittaa tilaajalle ja rakennuksen käyttäjälle, että rakenteet toimivat oikein ja rakennus on helppo käyttää.
Lue koko artikkeli Kivestä muuraamalla -lehden numerosta 1/2019