Kierrätysmateriaalien käyttö tiilissä monipuolistuu

Tiilitehtailla materiaalikiertoa on kehitetty jo kauan ja syntyvä hukka pyritään minimoimaan. Tiilestä voi olla kierrätettyä materiaalia jopa yli 40 prosenttia.

Artikkeli | Antti Taivalkangas 26.5.2025

Suomen Tiiliteollisuusliiton jäsenyrityksissä on kierrätysmateriaalien käytöstä tiilen valmistuksessa jo pitkä kokemus. Erilaisia kierrätettyjä materiaaleja on käytetty tiilen raaka-aineena jo yli 30 vuotta. Tiilitehtailla materiaalikiertoa on kehitetty ja syntyvä hukka pyritään minimoimaan. Raaka-aineet on haluttu käyttää tehokkaasti, sillä se on myös kustannustehokkainta.

“Esimerkiksi tuotannossa rikkoutuneet tiilet murskataan ja käytetään uusien tiilien valmistuksessa. Näin on tehty aina”, kertoo toimitus-
johtaja Teemu Raikkonen Raikkonen Oy:ltä.

Tiilien valmistustekniikka on kehittynyt ja tuotannon hukkaprosentit pienentyneet. Yksittäisiä tiiliä saattaa silti hajota tuotantoprosessin aikana tai poltossa syntyä värivirheitä tiilen pintaan. Laadunvalvonnassa nämä kerätään sivuun ja murskattavaksi.

Tiilimurskaa voidaan tiilissä käyttää valmistuksessa tarvittavan neitseellisen hiekan sijaan ja tätä kautta vähentää hiekan osuutta. Tiilitehtaalla syntyvän hukan lisäksi tiilen valmistuksessa hyödynnetään myös teollisuuden sivuvirtatuotteita ja kierrätysmateriaaleja, joista pisimpään tiilen valmistuksessa on hyödynnetty posliinijätettä.

“Tiilerillä kiertotalous on ollut osana liiketoimintaa jo yli 40 vuoden ajan ja sen merkitys on korostunut erityisesti viime vuosina. Esimerkiksi posliinin käyttö parantaa tuoteominaisuuksia ja erityisesti tuotteen väriä, kierrätysposliinin osuus tietyissä tuotteissa voi olla jopa 50 %, nämä yhtenä esimerkkinä”, sanoo Tiilerin myynti- ja markkinointijohtaja Jari Seppälä.

Tiilimurskaa käytetään myös urheilu- ja tenniskenttien sekä juoksuratojen pintakerroksina. Lisäksi se soveltuu viherrakentamiseen ja kasvu alustaksi. Tiilivalmistajien kehityshankkeissa etsitään aktiivisesti myös uusia mursketta ja kierrätysaineita raaka-aineena käyttäviä tuotteita.

Hukkatiilistä syntyi uutta – Lämpökivi ja Lämpötiili

Tarvasjoella sijaitseva Seppälän Tiili Oy on tunnettu takoistaan ja tulisijoistaan. Yli 50 vuoden aikana yrityksen tehtaan pihalle on kertynyt keko myyntiin kelpaamatonta tiiltä ja tiilimurskaa. Osa siitä on käytetty tuotannossa uusien tiilien raaka-aineena.

”En halua puhua raaka-aineesta jätteenä, sillä tiilet on hylätty esimerkiksi esteettisten haittojen vuoksi, ja siksi ne eivät ole päätyneet myyntiin. Materiaali ei ole myöskään ongelmajätettä, sillä se ei ole vaarallista, vaan poltetussa muodossa olevaa savea ja hiekkaa, kertoo Seppälän Tiilen toimitusjohtaja Jari Seppälä.

Tehtaalla ideoitiinkin tuote, jossa hyödynnetään tehokkaasti hukkatiilistä tehty murske. Näin syntyivät Lämpötiili sekä Tiilerin ja HB Betonin yhdessä kehittämä Lämpökivi, jonka raaka-aineesta 85 % on kierrätetty tiilimursketta. Lämpötiilestä kierrätysmateriaalia on yli 80%.

Lämpökivi on tiheämpää kuin perustiili ja kuusi kertaa tavallisen tiilen kokoinen painaen 15 kiloa. Hyvän lämmönvarauskykynsä ansiosta se sopii erityisesti pinnoitettavien tulisijojen kuoreen. Muuraus toteutetaan ohutsaumalaastilla. Lämpökiven pinta voidaan rapata, laatoittaa tai maalata. Takan runko ja pesä muurataan perinteiseen tapaan. Tulenkestävä Lämpötiili on tarkoitettu käytettäväksi kaikissa puulämmitteisissä taloustulisijoissa tulisijan runko- ja tulipesämateriaalina. Se korvaa perinteisen keltaisen tulitiilen modernina ja mittatarkkana vaihto ehtona.