Salmelan taideteoksen kalliomaalaukset toteutettiin graafisella betonilla

Taidekeskus Salmelan kesän 2019 kolmenkymmenvuotisjuhlateoksen erikoisuutena oli Puistonäyttämölle kohonnut betoninen ympäristötaideteos. Siinä on kuvattu graafisella betonilla vanhoja suomalaisia kalliomaalauksia.

Artikkeli | Tia Härkönen 28.11.2019

Taidekeskus Salmelassa kysytään toisinaan, eikö siellä koskaan esitellä vanhempaa taidetta. Nyt ulkoilmakonserttien pitoalueella on tarjolla 5000 vuotta vanhaa sellaista. Kalliomaalauksia kuvaavan teoksen on suunnitellut emeritusprofessori ja arkkitehti Juhani Pallasmaa, ja se on tehty paikallisessa betonitehtaassa graafisesta betonista.

– Päädyin suunnitelmassani ehdotukseen, jossa tavoitteena on koota visuaalisesti yhteen ulkoilmakonserttien tila sekä parantaa sen akustiikkaa. Graafiseksi aiheeksi ehdotin suomalaisia kalliomaalauksia, joista eräät sijaitsevat Mäntyharjulla, melko lähellä Salmelaa.  Nämä maamme varhaisimmat taideteokset sijaitsevat yleensä vaikeasti löydettävissä paikoissa, joten ne eivät ole laajemman taidenäyttely-yleisön tavoitettavissa. Ajatukseen muinaisten kalliomaalausten tuomisesta nykytaiteen rinnalle suhtauduttiin heti innostuksella, hän kertoo.

Kalliomaalaukset ovat Egyptin pyramidien ikäisiä, mutta niissä on samanlaista tuoreutta kuin aikamme graffititaiteessa.

Seinämien kuva-aiheiksi valittiin kaksi tusinaa suomalaista kalliomaalausta tai maalauksen yksityiskohtaa, jotka on toteutettu alkuperäisten maalausten mukaisessa koossa ruosteenpunaisella värisävyllä. Väritys tavoittelee samaa vaikutelmaa kuin kalliomaalausten rasvaan sekoitettu rautaoksidi. Tosin Salmelan kuvia ei ole toteutettu maalaamalla, vaan graafisen betonin -menetelmällä.

Betoniseinämien yläreunat ovat pyöristetty niiden massavaikutelman tehostamiseksi. Jokainen levy painaa 10 tonnia ja ne ovat kallistettu kuusi astetta katsojaa kohti, jotta ne antaisivat vaikutelman kallioseinästä. Levyt nousevat matalasta vesialtaasta, joka muistuttaa siitä, että monet maamme kalliomaalaukset sijaitsevat veden äärellä ja ovat maalattu veneestä käsin.

Graafinen betoni on suomalainen innovaatio

Taideteoksen betonipinnat ovat toteutettu suomalaisella patentoidulla graafinen betoni -menetelmällä. Siinä halutut kuviot painetaan ensin erikoiskalvolle käyttämällä betonin pintahidastinainetta. Betonielementit valetaan muottiin näiden kalvojen päälle. Kun betoni on kovettunut, pestään paineveden avulla kuvioiden kohdalta betonin pintakerros esiin siten, että betonissa käytetty kiviaines paljastuu. Kuviot tulevat näkyviin, kun betonin sileästä muottipinnasta tulevat esiin sekä pesupesty karheampi pinta ja käytetty kiviaines.

Näyttävä kaksivaikutteinen taideteos jää Salmelaan paikoilleen pysyvästi.

Tarkemmin aiheesta ja taideteoksen toteutuksesta voit lukea Betoni-lehdestä nro 3/2019.