Yksiaineista kestävyyttä – siitä on terve ja toimiva koulu tehty

Modernit kunnat ja kaupungit ovat ottaneet uusien koulujen ja päiväkotien rakennuttamisen sydämen asiaksi. Vanhojen koulurakennusten sisäilmaongelmia ei haluta toistaa ja monimuotoisemmat ja muunneltavat sekä erilaisia käyttäjiä paremmin palvelevat tilat kiinnostavat. Materiaalina esiin nousee vahvasti tiili.

Artikkeli | Tia Härkönen 4.1.2024

Millainen on hyvä koulu? Eli sellainen, jossa viihtyvät niin oppilaat kuin henkilökunta sekä muut tilojen käyttäjät – lapset ja aikuiset. Vastauksia ovat niin terveellinen, toimiva kuin viihtyisä. Myös kauneus ja kestävyys ovat mainitsemisen arvoisia.

Rakennusten terveellisyydestä ja toimivuudesta päästään massiivirakenteisiin. Puhdas ja hyvä sisäilman laatu turvataan muun muassa siten, että rakenteet ovat yksiaineisia, pinnoitteet vesihöyryä läpäiseviä ja sisäpintojen käsittelyissä sekä pintamateriaaleissa on huomioitu massiivirakenteiden kosteuskäyttäytyminen. Esimerkiksi tiili sisätilan pintana sitoo itseensä kosteutta kesällä ja syksyllä ja luovuttaa sitä talvella, kun sisällä on kuivaa.

Kestävä ja kaunis tiili toimii julkisivussa

Kunnilla ja kaupungeilla on merkittävä rooli kestävän kehityksen ohjaksissa. Ne käyttävät runsaasti lämpö- ja sähköenergiaa, omistavat ison kiinteistömassan ja muokkaavat yhdyskuntaa kaavoituksen kautta. Materiaalivalinnoilla vaikutetaan rakennuksen elinkaaritaloudellisuuteen ja käytön aikaisiin ylläpitokustannuksiin.

Pitkäikäinen ja huoltovapaa tiili on erinomainen valinta julkisivumateriaaliksi. Tiilijulkisivu kestää aikaa teknisesti ja esteettisesti ilman suuria huoltotoimenpiteitä. Massiivisena rakenteena tiili myös tasaa lämpötilaeroja, jolloin talvella lämmitysenergiaa säästyy ja kesällä jäähdytystarve vähenee.

Muurattu tiilijulkisivu tuo säästöjä, koska siitä ei tule ylläpitokustannuksia samalla tavoin kuin monista muista ratkaisuista. Lisäksi se on kaunis ja ajaton. Tähän päädyttiin myös Orimattilan kouluhankkeessa, jossa peruskorjattiin Erkko-lukiossa olevia tiloja ja rakennetaan uusi moderni yhteiskoulu.

Monipuolinen rakennus on panostus tulevaisuuteen

Lukion korjauksen aikana purettiin 1970-luvulla valmistunut vanha, sisäilmaongelmista kärsinyt yhteiskoulurakennus. Uuden kiinteistön rakentaminen alkoi joulukuussa 2022. Toukokuussa 2023 rakennus oli aikataulun mukaan betonirungoltaan valmis. Sen jälkeen koko rakennuksen päälle laitettiin iso sääsuoja, minkä alla rakennettiin vesikatto- ja julkisivurakenteet. Valkotiiliset julkisivut muurattiin paikan päällä.

– Paikalla muuraus on jälleen yleistynyt, koska se on hyvin toimiva, pitkäikäinen rakenne. Lämmöneristekerroksen ja julkisivumateriaalin välissä on kunnon ilmarako, joten ilma pääsee vaihtumaan. Se estää kosteuden siirtymisen rakenteisiin. Ulkokuorena paksu tiili toimii hyvin sadetakkina, kouluhankekokonaisuuden projektipäällikkö Esko Tiensuu Boost Brothers Oy:stä kertoo.

Rakentaminen tehtiin Kuivaketju 10 ja Terve talo -menetelmien mukaisin ohjein hankesuunnitteluvaiheesta alkaen. Erkko-lukioon sijoitettujen tilojen peruskorjaus valmistui helmikuussa 2023, ja nyt menossa on uuden yhteiskoulun rakentaminen. Koulu valmistuu kesällä 2024.

– Ison koulun rakentaminen on iso juttu tämän kokoiselle kaupungille. Se on vahva signaali tulevaisuuteen, että haluamme panostaa lapsiin ja nuoriin – ja tarjota heille sellaiset oppimisympäristöt, jossa he pystyvät koulunsa käymään turvallisesti ja moderneissa tiloissa, Orimattilan kaupunginjohtaja Kalle Larsson vahvistaa.

Kuva: Luovaus Arkkitehdit Oy