3 miljardin euron mahdollisuus Suomelle

1960- ja 70-luvun taloja tullaan lähivuosina remontoimaan runsaasti.

Blogi | Tiina Kaskiaro 10.11.2015

Sanonnan mukaan tuhannen taalan paikka on varma maalintekopaikka. Edessä on tyhjä maali, riittää kun siirtää pallon sisään. Työ- ja elinkeinoministeriön teettämän kyselytutkimuksen mukaan Suomessa tullaan remontoimaan lähivuosina 1960- ja 70-luvulla rakennettuja taloja lähes 3 miljardilla eurolla. Suomella on siis 3 miljardin paikka tehdä viisaita päätöksiä ja 3 miljardin mahdollisuus olla vastaavasti tekemättä niitä.

Kyselyyn vastasivat kiinteistöhallinnoinnista vastaavat ihmiset, jotka varmasti tietävät mistä puhuvat. Yli 500 000 kerrostaloasuntoa vaatii korjaamista nopeasti. Erittäin tärkeä edellytys tälle työlle on huomioida ilmaston muuttumisen aiheuttamat kasvavat säärasitukset. Korjattujen julkisivujen on kestettävä edeltäjiään enemmän eri sääolosuhteita. Ne ja vesikatot nousivatkin esiin yli puolissa vastauksista.

Korjauspäätösten on oltava sekä arkkitehtonisesti että teknisesti laadukkaita. Niiden lähtökohtana on oltava rakennuksen pitkä elinkaari ja koko käyttöiän kustannustehokkuus. Ei siis jatkuvia remontteja ja huoltoja, vaan kestävää ja huoltovapaata asumista. Suomalainen kivirakentaminen pääsee tässä oikeuksiinsa. Monipuolisessa tuotevalikoimassa on esimerkiksi tiilimuurausta, betonielementtejä, erilaisia rappauksia sekä levyverhousta. Tyylikästä, turvallista ja kestävää. Tämä tahtotila kävi myös ilmi kyselytutkimuksen vastauksista.

On oltava itsestään selvää, että tässä suuressa urakassa ei pidä tehdä osajarrutuksia jakamalla toteutusratkaisuja sulle-mulle -tyyliin. 3 miljardia on valtava summa. Sitä ei kannata riskeerata politikoinnilla, vaan asettaa korjausrakentamiselle aikaa kestävät tavoitteet, joilla taataan kansallisvarallisuutemme säilyminen tulevinakin vuosikymmeninä. Potentiaali on valtava. Mittakaavasta saa makua, kun sitä tarkastelee esimerkiksi suhteessa hallituksen kärkihankkeisiin, joihin on yhteensä varattu miljardi euroa tuleville vuosille. Meillä on siis hallitusohjelman ulkopuolella se suurin kärkihanke.