Talo2020 täytti tavoitteet

Talo2020-hankkeella oli selvät tavoitteet: saada perheelle terveellinen, energiatehokas ja elinkaarijärkevä koti ja samalla täyttää EU:n vuodeksi 2020 antama tavoite nollaenergia-talosta. Suunnittelun keskeisenä lähtökohtana oli sisäilmaltaan terveellinen koti.

Artikkeli | Leena-Kaisa Simola 15.1.2019

Talon asukkaista paistaa tyytyväisyys.

– Talo valmistui suunnitellussa aikataulussaan ja alkuperäisiin tavoitteisiin päästiin erittäin hyvin, Petri Malmelin sanoo.

Malmelinin mukaan heidän talossaan tehdyillä passiivisilla energiaratkaisuilla on suuri merkitys.

– Talon suorakaiteinen muoto on tehokas ja asemointi tontille onnistunut. Suunnitteluvaiheessa mietittiin tarkkaan, miten aurinko yltää talvella taloon, mutta ei kesällä ikkunoista sisään. Taloon tehtiin pitkät räystäät ja varjostavat parvekkeet. Kesän 2018 helteillä tämä oli hyvä juttu.

– Suurin osa passiivisista ratkaisuista kuten talon muoto ja suuntaus eivät nosta rakennuskustannuksiakaan.

Talon runko muurattiin Lammin Betonin 500 millisellä lämpöharkolla

– Paksu kiviseinä toimii hienosti: lämpö pysyy kesällä eristeen ulkopuolisessa harkon osassa ja vastaavasti kylmä talvella.

Kesällä riittää energiaa

Petri Malmelinin mukaan Suomessa on helppo olla energiaomavarainen keväästä syksyyn.

– Kun huhtikuun alussa päivälämpötila on vielä nollan paikkeilla, saattaa pilvettömänä päivänä aurinkolämpökeräimeltä saada lähes 60-asteista vettä talon varaajaan. Parinkymmenen neliömetrin aurinkosähköpaneeli tuottaa 2 kwh:n teholla sähköä kesän parhaina hetkinä. Tuolloin ylijäämäsähkö menee Fortumin Charge&Drive-palvelun poletille ja voimme ladata autoamme latausasemissa käyttämällä energiasaldoamme.

– Yllätys toiseen suuntaan olikin aurinkosähkön tuotto sydäntalvella. Joulu-, tammi- ja helmikuun – siis kolmen kuukauden – sähköenergian tuotanto on yhtä paljon kuin kesän kolmena parhaana tuntina. Maalämpö on siis oleellisessa osassa vuoden kylmimpinä ja pimeimpinä kuukausina.

Petri Malmelin sanoo oman rakennusprojektin opettaneen, miten tärkeää on hyvän, kokeneen ja vastuuntuntuisen tiimin kasaaminen.

– Suunnittelussa määräytyy moni asia. Rakennusmateriaalit ovat tärkeitä. Rakentamisen kuivaketju on oleellinen. Rakentajatiimin ammattitaito ja heidän ylpeys oman työn laadusta ovat keskeisiä. Lisäksi valvontaa tulee tehdä jatkuvasti, Petri Malmelin luettelee.

LUE TARKEMMIN:

Alkuperäinen artikkeli löytyy Kivestä muuramalla -lehdestä nro 2/2018.