Alusta – ympäristötietoisen arkkitehtuurin ja luonnonmukaisten materiaalien koelaboratorio

Helsingissä Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon väliselle museopihalle pystytetty Alusta-paviljonki tarkastelee luonnon ja kulttuurin yhteen kietoutuvaa luonnetta, ja tarjoaa tilan ihmisen ja muunlajisten eliöiden kohtaamisille. Paviljonki rakentuu savesta sen erilaisissa muodoissa: poltettuina ja polttamattomina tiilinä sekä massiivisavimuurina.

Artikkeli | Tia Härkönen 15.6.2022

Alusta on osa Maiju Suomen väitöskirjatutkimusta, joka tarkastelee ympäristötietoisen arkkitehtuurin esteettistä ja poliittista ulottuvuutta. Samalla tila toimii koelaboratoriona Elina Koiviston luonnonmateriaalien rakennuskäyttöä tarkastelevassa tutkimuksessa.

Alusta-paviljongin materiaalit on valittu punniten tarkkaan niiden alkuperää, käytön aikaisia vaikutuksia ja jatkosijoitusta. Pyrkimys on säästeliääseen energiankäyttöön ja haitattomaan materiaalikiertoon savea, puuta ja biohiiltä hyödyntämällä.

Yksi Elina Koiviston ja Maiju Suomen tutkimusprojektin tukijoista on Wienerberger. Toteutuksessa ovat mukana myös Rudus, Fiskars, Hyötykasviyhdistys, Ilmarinen, Iki Carbon, Kekkilä, Kääpä Biotech, Suomen pintakäsittely ja Stark Suomi.

Paviljonki on avoinna yleisölle kesäkuusta 2022 lokakuuhun 2023.