Artikkelit

Betoni on uuden kaupunkikulttuurin materiaali

Kaupungistuminen on globaali megatrendi. Tutkija Richard Floridan mukaan juuri kaupunkeihin keskittyy luova luokka, joka arvoliberaalissa mielipideilmastossa kykenee uusiin oivalluksiin ja innovaatioihin. Kerrottu kuva huokuu modernia.

Kaupungit ovat uuden luovan työn lisäksi myös muunlaisen luovuuden tyyssijoja. Uuden kaupunkikulttuurin ilmentymä on esimerkiksi alakulttuurista ylöspäin nouseva skeittaus. Kaupunkimainen ympäristö tarjoaa fyysisiä tiloja niin ikään bmx-pyöräilylle, potkulautailulle ja vaikkapa parkourille. Näille lajeille sekä kaupungin muodot että materiaalit ovat sopivia.

Etelä-Saimaassa oli hiljan juttu siitä kuinka nuoret skeittaajat ovat kaivanneet betonista rakennettuja ramppeja. Uutisoidussa tapauksessa ei ainakaan vielä ole löytynyt nuorten ja kaupungin välistä yhteisymmärrystä Lappeenrannan Huhtiniemen liikuntapaikasta. Ilahduttavaa kuitenkin huomata, että olemassa on dialogi. Ja Savitaipaleelta betoninen skeittiparkki jo löytyy.

Suomessa on useita kovassa käytössä olevia skeittiparkkeja, joissa lajia aloittelevat voivat ottaa mallia kokeneemmilta. Betoniset parkit ovat pitkäikäisiä harjoituspaikkoja yhä suositummalle, seuraavissa olympialaisissakin nähtävälle lajille.

Betoni on ylivoimainen materiaali yllättävän monessa käyttötarkoituksessa, myös skeittiparkissa. Se on ympäristölleen ystävällinen hiljaisuutensa takia ja toisaalta kunnalle taloudellinen vaihtoehto pitkän käyttöiän ja vähäisen huollon tarpeen johdosta. Betoni on uuden kaupunkikulttuurin materiaali. Se on vanhan ja uuden kaupunkikulttuureja ja tiloja yhdistävä silta. Käyttötarkoitukset muuttuvat ja kulttuuri elää. Betoni säilyy kuitenkin parhaana materiaalina moneen.

Jussi Mattila

Jussi Mattila

Olen Tampereella perheeni kanssa asuva utelias tutkijaluonne, ja toimin muun ohessa elinkaaritekniikan dosenttina Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtajana pidän tärkeänä yhteiskunnan uudistamista terveen kilpailun keinoin sekä rakennusalan kaukonäköistä kehittämistä ja innovaatioita. Puhun ja kirjoitan monipuolisesti myös kestävästä rakentamisesta ja työturvallisuuden parantamisesta.

Työn ulkopuolella olen kiinnostunut omatoimirakentamisesta ja mökkeilystä sekä kuntoliikunnasta ja metsästyksestä.

Jätä kommentti

Kommenttisi*

Nimi*
Kotisivut

Sinua saattaa kiinnostaa
Olemmeko matkalla suunnitelmatalouteen?
Kivirakennus tarjoaa turvallisen kodin
Kiven vaihto puuhun tuo nolla työpaikkaa
Kivirakentajat kuntavaaleista: kehittyvä kunta rakentaa