Betoni sopii monitoimitaloon

Rakokiven uuden monitoimitalo Loiston rakennusmateriaalina on luontevasti betoni, joka on teknisiltä ominaisuuksiltaan sopiva isoon rakennukseen ja juuri kyseiseen tarkoitukseen. Sisäilman laatu saa myös kiitosta. "Loistossa parasta on puhdas sisäilma. Täällä ei tuoksu miltään", iloitsevat käyttäjät.

Artikkeli | Tia Härkönen 25.11.2021

Kun koulurakennus alkaa olla elinkaarensa päässä, on ratkaisu yhä useammin uuden monitoimitalon rakentaminen. Lahdessa elokuussa 2021 käyttöön otetussa Rakokiven monitoimitalo Loistossa koulu vie suurimman osan, mutta myös muille kaupungin palveluille on runsaasti tilaa. Samaan rakennukseen muuttivat ala-asteen koulun kanssa myös päiväkoti sekä kirjasto.

– Monitoimitalot ovat paras ratkaisu monessa tilanteessa. Vanhoja rakennuksia ei kannata korjata loputtomasti. Kun uusia rakennuksia rakennetaan, kannattaa niihin keskittää useampia palveluja. Nämä suuret rakennukset ovat yleensä betonirakenteisia, vähintäänkin runkojensa osalta, kertoo Lahden Tilakeskuksen rakennuttajapäällikkö Leena Pirttilä.

Pirttilä toteaa, että muitakin rakennusmateriaaleja olisi voitu harkita, jos Rakokiveen olisi tullut pelkkä koulu.

– Kun rakennus on suuri monitoimitalo, oli betoni luontevin valinta. Se on teknisiltä ominaisuuksiltaan sopiva juuri tällaiseen tarkoitukseen. Betoni on luja, kestävä ja turvallinen rakennusmateriaali, jolla on hyvät äänieristysominaisuudet. Se on myös helposti muotoiltavissa ja sillä on vähäinen huollon tarve. Meidän kannaltamme sen vahvuuksia ovat myös hyvä saatavuus sekä toimivat markkinat Suomessa.

Julkisivumateriaaliksi kohteessa valittiin kestävä ja vähän huoltoa vaativa tiili.

Terveellinen koulurakennus on kiinni kolmesta asiasta

Koulujen kohdalla on Suomessa puhuttu paljon sisäilmaongelmista. Eräs keskeinen syy huonoon sisäilmaan löytyy menneiden vuosikymmenten rakennustavoista. Monet 1970-luvulla hyvinä pidetyt suunnitteluratkaisut ovat myöhemmin osoittautuneet riskirakenteiksi. 1990-luvun alun laman vuoksi jouduttiin siirtämään rakennushankkeita ja säästämään rakennusten ylläpidosta. Myöhemmin ongelmia on ilmaantunut myös liimattavien lattiapinnoitteiden yhteydessä.

– Lattiapinnoitteiden aiheuttamia ongelmia on joskus laitettu myös betonirakenteiden syyksi, mutta ongelmat johtuvat enemmänkin pinnoitteissa käytetyistä liimoista, uskoo Pirttilä.

Miltä Rakokiven uusi monitoimitalo tuoksuu? ”Ei miltään”, on käyttäjien yksimielinen vastaus! Hyvän sisäilman lisäksi talon muutkin ominaisuudet keräävät kehuja niin henkilökunnalta kuin koululaisilta.

Uudessa Rakokiven monitoimitaloissa lattiamateriaaleina ovat kiilotettu betoni sekä palamatto tarrakiinnityksin. Talossa ei ole käytetty lattioissa liimoja.

Rakokiven monitoimitalon rakentaminen on poikennut monella tapaa totutusta. Ei vähiten siksi, että hanketta on pidetty kautta linjan mahdollisimman läpinäkyvänä. Hankkeen omilta rakokiveen.fi -verkkosivuilta on voinut seurata sen etenemistä. Samoin rakennuksen tulevia käyttäjiä osallistettiin siihen aivan alusta alkaen. Talo oli myös pilotti Terve betonirakenteinen koulu -kehityshankkeessa, ja sille on asetettu korkeat tilojen joustavuus- ja sisäilmatavoitteet.