Betonijulkisivu 2023 -arkkitehtuuripalkinnon voittajakohde on Namika Areena Helsingissä

Vuoden 2023 Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinnon on voittanut Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy kohteellaan Namika Areena Helsinki. Laadukkaasti ja mittatarkasti toteutetun julkisivujen kolmiulotteinen kuvio on haettu koripallon historiasta, sen varhaisimmasta korityypistä, jossa kori oli tehty puukapuloista. Koripallo on inspiroinut myös väritystä, joka viittaa nahkaiseen koripalloon.

Artikkeli | Tia Härkönen 29.11.2023

Betoniteollisuus ry:n elementtijaoksen Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinnon tarkoituksena on tuoda esiin onnistuneesti toteutettuja betonijulkisivukohteita suunnittelijoineen. Vuoden 2023 palkittuna kohteena Namikan koripalloareena Helsingin Pakilassa on urheiluhallien joukossa upea poikkeus. Areenan arkkitehtuuri on harkittua ja pysyvän oloista, jopa syvällistä urheiluhalliksi. Kokonaisuus on arkkitehtuuriltaan kaunista, kestävää ja käytettävää. Vaikka kokonaisuus on helposti ymmärrettävissä yhdellä katseella, on paikassa tilaa myös yllätyksille, hienoille yksityiskohdille ja tilakokemuksille, tuomaristo antoi kiitosta kohteelle.

Laadukkaasti ja mittatarkasti toteutettujen julkisivujen kolmiulotteinen kuvio on haettu koripallon historiasta, pelin varhaisimmasta korityypistä, jossa kori oli tehty puukapuloista. Lähtökohta on runollinen, ja sen hienosti onnistunut tulkinta on tarpeeksi abstraktia ja kokonaisuutta palvelevaa. Korkean urheiluhallin umpiseiniä on jäsennelty oivallisesti korostaen vaakalinjoja, kun taas pystykiilojen vuorottelevat, teräväpiirteiset varjot, rytmittävät pintaa pienempiin osiin. Mittakaavan hallinta yhdistettynä elementtijakoon on taitavaa.

Myös julkisivun punaruskea väritys viittaa nahkaiseen koripalloon. Valittu väri sopii hyvin puiden ympäröimälle tontille eri vuodenaikoina. Elementtijulkisivun saumat on käsitelty samalla Umbra-patinakäsittelyllä kuin betonipinnat. Näin julkisivun värierot ovat tasaantuneet, ja julkisivu antaa rauhallisen, yksiaineisen vaikutelman. Kokonaisuuden väritys liittyy saumattomasti ympäröiviin oransseilla tehosteväreillä terävöitettyihin musta-valkoisiin ulkokenttiin ja paikoitusalueisiin. Kaiken kaikkiaan rakennus, sen ympäristö ja betoniset julkisivut ilahduttavat kävijöitään, toivottavasti vuosikymmenien jälkeen yhtä paljon kuin tänä päivänä.

 

 

 

 

Namika Areenan sijainti kaupunkirakenteessa on haasteellinen, sillä se sijaitsee vilkasliikenteisen liikenneväylän ja kadun risteyksessä. Paikka on samanaikaisesti näkyvä, puoliurbaani ja metsäinen. Hallirakennus sijoittuu tontin korkeimmalle kohdalle, risteyksen puolelle.

Palkitut

Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy
Rakennuttaja/tilaaja: Helsingin NMKY ry
Elementtisuunnittelu: Ideastructura Oy
Rakennusurakoitsija: NCC Suomi Oy
Julkisivun Umbra-käsittely: ART-Betoni Oy
Betonielementtitoimittaja: Betset Oy

Yhdeksännen kerran järjestetty Betonijulkisivu-arkkitehtuurikilpailu nostaa esiin onnistuneesti toteutettuja betonijulkisivukohteita ja niiden suunnittelijoita. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Palkinnon tärkeimpinä arvosteluperusteina ovat julkisivun arkkitehtoninen kokonaisuus, yksityiskohtien suunnittelu, betonin ominaisuuksien laadukas hyödyntäminen, uuden kehittäminen ja kohteen soveltuminen ympäristöön.

Kuvat: Martin Sommerschield, Kuvio Oy