BY-Vähähiilisyysluokitus osuu ja uppoaa

BY-Vähähiilisyysluokitus on puolentoista vuoden käyttöönottonsa jälkeen juurtunut tukevasti monien betonirakentamisessa toimivien tuotevalmistajien, suunnittelijoiden ja betonin käyttäjien arkipäivään.

Blogi | Jussi Mattila 14.3.2024

Betoniyhdistys julkaisi valmisbetoneille tarkoitetun BYVähähiilisyysluokituksen kesäkuussa 2022. Tätä edelsi huolellinen ja laajan sidosryhmäjoukon kanssa tiiviissä yhteistyössä tehty taustatyö. Siinä tutustuttiin muun muassa verrokkimaissa jo aiemmin julkaistuihin luokituksiin ja mietittiin tarkoin, miten jäsennelty, muotoiltu ja nimetty luokitus palvelisi parhaiten sen tulevia käyttäjiä.

BY-Vähähiilisyysluokitus on jo ensimmäisen noin puolentoista vuoden käyttönsä jälkeen juurtunut tukevasti monien betonirakentamisessa toimivien tuotevalmistajien, suunnittelijoiden ja betonin käyttäjien arkipäivään.

Järjestelmätasolla BY-Vähähiilisyysluokitus on integroitunut muun muassa Ympäristömerkintä Suomi Oy:n Joutsenmerkki-luokituksen kriteeristöön. Jatkoa seurannee.

Valmisbetoniluokituksen tultua julkaistuksi myös jotkut elementtitehtaat halusivat ottaa BY-luokituksen käyttöönsä. Tällöin todettiin, että valmisbetoniluokitus ei sovellu sellaisenaan elementtibetonien päästöjen mittatikuksi. Siksi Betoniyhdistys yhteistyökumppaneineen ryhtyi valmistelemaan heti valmisbetoniluokituksen perään elementtibetoneille tarkoitettua luokitusta. Se julkaistiin runsas kuukausi sitten.

Betoniyhdistys katsoi vähähiilisyysasiassa etupeltoa kauemmas ja haki BY-Vähähiilisyysluokitukselle ja sen luokitusarvoille rekisteröidyn tavaramerkin suojan. Sillä BY pyrkii varmistamaan, ettei kenenkään villin toimijan ole mahdollista kopioida hyvämaineiseksi todettua BY-luokitusta ja alkaa myöntämään helppoheikkimäisesti luokitustodistuksia esimerkiksi sopivaa korvausta vastaan. Betoniyhdistys halusi myös varmistaa luokituksen uskottavuuden. Siksi BY-luokiteltujen vähähiilisten betonien valmistaminen myyntitarkoituksessa edellyttää tehtaalta Kiwa Inspecta Sertifiointi Oy:n myöntämää Vähähiilisyyssertifikaattia. Menettely tuo siten vähähiilisten betonien valmistuksen kolmannen osapuolen varmennuksen piiriin, joten vähähiilistä betonia tilaava voi luottaa siihen, että päästöarvot ovat luokituksen mukaiset myös käytännössä.

Tätä kirjoitettaessa Kiwa on sertifioinut tai sillä on ”sertifiointiputkessa” jo yli 80 valmisbetonitehdasta. Se on lähes puolet kaikista Betoniteollisuus ry:n jäsenliikkeiden tehtaista. Elementtibetonien valmistussertifikaatti tai vähintään anomus sertifioinnin käynnistämisestä on jo noin kymmenellä tehtaalla. Tämä siitä huolimatta, että elementtiluokitus on ollut mahdollista vasta noin kuukauden ajan.

BY-Vähähiilisyysluokitus on paaluttanut asemansa suomalaisessa rakentamisessa. Tästä kertoo muun muassa se, että myös niin sanotut hyllytavarat, esimerkiksi pihakivet ja harkot halutaan saada BY-luokituksen piiriin, vaikka niiden ilmastopäästöt on mahdollista ilmoittaa melko kätevästi myös ympäristöselosteen eli niin sanotun EPD:n avulla.