Artikkelit

Ei mielikuvan vaan faktan pohjalta: Jätkäsaaren ekotalo kivestä

Monta kertaa on todettu, että suomalaiseen julkiseen keskusteluun mahtuu vain yksi totuus kerrallaan. Nyt tuo ”totuus” on jo muutaman vuoden kuulunut niin, että vain puusta rakennettu on ekologista.

Onneksi alan ammattilaiset eivät ole mielikuvien viemänä. Se nähtiin jälleen Helsingin Jätkäsaaressa.

Jätkäsaaren uuden asuntotuotannon lähtökohtana on tulevaisuuden kaupunki. Alueella on useita tontteja ryhmärakentamiseen ja asukkaiden yhteisöllisyyttä halutaan tukea.

Yksi esimerkki on Airut-kortteli, josta tulee ekologinen kortteli niin rakentamiseltaan kuin tulevien palvelujen kannalta.

Nyt Airut-korttelin ensimmäinen rakennuslupa on myönnetty ja sen myötä tontille nousee kahdeksankerroksinen hitas-talo, jossa on 55 asuntoa.

Talon katolle asennetaan aurinkopaneelit ja oma sähköntuotanto kohottaa talon B-energiatehokkuusluokkaan, joka saavutetaan kerrostaloissa vain harvoin. Huoneistoihin tulee myös monipuolinen automaatiojärjestelmä, joka antaa asukkaille mahdollisuuden energiaa säästävään elämäntyyliin.

Talon rakennusmateriaali on betoni ja se verhoillaan tiilellä.

Kyllä, betonista ja tiilestä. Kiven ääretön kestävyys tekee siitä elinkaaritarkastelussa ylivoimaisesti ekologisimman rakennusmateriaalin. Ja kun kivitalo lopulta tulee tiensä päähän, se voidaan kierrättää murskeena vaikkapa infran rakentamiseen.

Fakta on eri asia kuin mielikuva. Onneksi ammattilaiset tunnistavat sen.

 

Tiina Kaskiaro

Tiina Kaskiaro

Olen helsinkiläistynyt diplomi-insinööri ja tehnyt suurimman osan työurastani markkinoinnin ja viestinnän parissa.

Minua erityisesti kiinnostavat näkökulmat ovat kestävä rakennettu ympäristö, rakentamisen vaikutukset ympäristöön, resurssi- ja materiaalitehokkuus, asuminen sekä insinöörin silmin tarkasteltu arkkitehtuuri.

Vapaa-ajalla kierrän maailmaa avoimin silmin, liikun luonnossa, laskettelen ja sukellan. Myös hyvä ruoka ja viinit kuuluvat harrastuksiini.

Jätä kommentti

Kommenttisi*

Nimi*
Kotisivut

Sinua saattaa kiinnostaa
Zeitgeist suosii kivirakentamista
Kyllä kansa tietää
Uusi animaatio kertoo suuresta suomalaisesta työllistäjästä
Rakentaminen kantaa yhteiskuntavastuuta