HS mainitsee jutussa nimeltä kannonkoskelainen Betolar-yrityksen, jonka ekobetonista tehtyjä pihalaattoja ja muurikiviä lupaillaan löytyvän kaupoista jo ensi kesänä. Niiden valmistus tuottaa yhtiön mukaan hiilidioksidia kymmenesosan siitä, mitä sementtiä sisältävä perusbetoni tuottaa.
Vähäpäästöisyys selittyy kiven alkuaineita sisältävillä geopolymeereillä, joita ekobetonin valmistuksessa hyödynnetään. Geopolymeereja voidaan valmistaa eri teollisuusalojen sivutuotteista ja ne ovat viime aikoina olleet tutkijoiden kasvavan mielenkiinnon kohteena.
Kiviainespohjaisen rakentamisen innovaatiot ovat tärkeitä askeleita kohti kestävämpää rakentamista ja on hienoa, että ne saavat mediassa näkyvyyttä. Hiilipäästöjen vähentäminen, kiertotalouteen pyrkiminen ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat alalla tärkeitä tavoitteita, joiden eteen tehdään paljon töitä hyvin tuloksin.
HS mainitsee yhtenä ilmastoratkaisuna myös puunkäytön lisäämisen. Markkinoilla on tilaa ja tarvetta erilaisille materiaaleille, mutta kuten artikkelissa tuodaan esiin, perinteisen betonin korvaaminen on suuremmassa mittakaavassa vaikeaa. Betonia käytetään niin paljon – myös tulevaisuudessa – sillä se on rakennusmateriaalina edullisuutensa ja kestävyytensä vuoksi edelleen vertaansa vailla. Ratkaisuja hiilipäästöjen leikkaamiseksi ei kuitenkaan onneksi tarvitse etsiä vain korvaavien tuotteiden piiristä.
Betonin valmistuksessa käytettävän sementin hiilipäästöjä on Suomessa onnistuttu pienentämään jo yli 25 %. Se onnistuu korvaamalla osa sementistä hiilidioksidineutraaleilla seosaineilla ja käyttämällä sementin poltossa energiatehokkaampia laitteita sekä bio- ja kierrätyspolttoaineita. Tämä on kehityssuunta, johon ollaan menossa ja jonka myötä syntyy todellista vaikuttavuutta.
Ympäristötietoinen rakentaminen ja materiaalituotanto ovat tulevaisuutta myös perinteisillä rakennusteollisuuden sektoreilla.