Finnsementti julkaisi uunituoreen ilmastoraporttinsa – ympäristöhaaste on otettu vastaan

Betoni on maailman käytetyin rakennusmateriaali. Siksi sementinvalmistajilta odotetaan ympäristö- ja ilmastotekoja, joiden merkitystä ei sovi unohtaa poikkeusaikanakaan.

Artikkeli | Tia Härkönen 20.5.2020

Sementtiä valmistetaan noin 4–4,5 miljardia tonnia vuosittain maailmanlaajuisesti. Tämä asettaa sementinvalmistajille suuren vastuun siitä, että tuotanto on niin ympäristöystävällistä ja tehokasta kuin se on mahdollista.

”Olemme Finnsementillä ottaneet ympäristöhaasteen vastaan ja käärineet hihamme. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti tehokkaammaksi ja ympäristöystävällisemmäksi muun muassa lisäämällä kierrätettyjen polttoaineiden käyttöä, suodattamalla kaikki päästömme sekä korvaamalla uusiutumattomia raaka-aineita kierrätysmateriaaleilla”, sanoo Finnsementti Oy:n toimitusjohtaja Miikka Riionheimo.

Hänen mukaansa tuloksia on jo nähtävissä. Hiukkasten, typen oksidien ja rikkidioksidien päästöjä on onnistuttu vähentämään alle kolmannekseen kymmenen vuoden takaisesta tasosta. Kierrätyspolttoaineiden osuus tuotannon kokonaisenergiantarpeesta on puolestaan saatu nostettua jo 40 %:iin.

Työ puhtaamman sementin puolesta jatkuu

Finnsementin uuden Oiva-sementin lanseeraus sekä Raahen tuotantolaitokseen tehty merkittävä investointi ovat olleet yritykseltä merkittäviä askelia kohti ympäristöystävällisempää sementintuotantoa. Viimeisin investointi Paraisten tehtaan uuteen suodatusjärjestelmään pienentää tehtaan pienhiukkaspäästöjä ja parantaa ilmanlaatua tehtaan lähiympäristössä.

”Työ puhtaamman sementin puolesta jatkuu. Tulemme tulevaisuudessakin investoimaan uusiin päästöjä vähentäviin menetelmiin, panostamaan tuotekehityksessä matalamman CO2-tason sementteihin sekä lisäämään määrätietoisesti vaihtoehtoisten polttoaineiden ja raaka-aineiden määrää tuotannossamme. Lisäksi olemme mukana useassa suomalaisessa ja kansainvälisessä tutkimushankkeessa, joissa haemme läpimurtoa tulevaisuuden päästövähennyksiin”, Riionheimo kertoo.

Finnsementin ilmastoteoista kerrotaan tarkemmin yrityksen julkaisemassa tuoreessa ympäristöraportissa.