Kivirakentajat tapasi suomalaisen rakentamisen uuden veturin Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtaja Aleksi Randellin ja esitti hänelle muutaman kysymyksen.
1. Mitkä ovat ensitunnelmat siirryttyäsi ison kaupungin (Turku) veturin paikalta edunvalvontamaailman huipulle?
Hyvällä mielellä olen. Saan hyödyntää kokemastani edunvalvonnasta ja kaupunkikehittämisestä, mutta samalla saan oppia uutta uudistuvan rakennusteollisuuden ytimessä.
2. Miten näet suomalaisen rakentamisen merkityksen koko yhteiskunnalle?
Rakennettu ympäristö ja rakennukset ovat monella tapaa pysyvää kansallisvarallisuutta ja kilpailukyvyn sekä hyvinvoinnin alusta. Tulevaisuudessa vaatimukset ja toiveet tältä osin vain kasvavat.
3. Toimialasi puolustaa materiaalineutraaliutta esimerkiksi sääntelyssä. Harmittaako sinua entisenä vahvana politiikan vaikuttajana ideologian toistuva ensisijaisuus perusteltuihin faktoihin nähden?
Kestävän ja hyvän politiikan tekeminen edellyttää faktoihin perustuvaa vaihtoehtojen vertailua ja oikeudenmukaisia kilpailutuskriteerejä. Sitä voi tänä päivänä kaikella syyllä edellyttää sekä poliitikoilta että heille asioita esitteleviltä virkamiehiltä. Ilmastopolitiikan täysimääräinen läpilyönti voi menettää legimiteettinsä, jos vaikutuksia ei arvioida riittävän laajasti ja rehellisesti.
4. Esittelimme Suomen 100-vuotisjuhlavuonna Suomen matkassa –kampanjalla 44 kansallista kehitystä heijastavaa kivirakennusta. Mikä on sinun suosikki kivirakennuksesi Suomessa ja miksi?
Carlo Bassin suunnittelema ja vuonna 1812 valmistunut Turun kaupungintalo on minulle merkityksellinen ja läheinen kivirakennus, ja siinä mielessä erityinen, että se on yksi harvoista merkkirakennuksista joka ei tuhoutunut edelleen Skandinavian tuhoisimmassa kaupunkipalossa 1827.
Kuva: Rakennusteollisuus RT ry