Haluaisitko maksaa 2 ylimääräistä vastiketta vuodessa?

Noin 10 vuotta sitten Lahden Puu-Paavolaan nousi puisia kerrostaloja. Nyt kerrotaan, että niiden huolto on osoittautunut odotettua edullisemmaksi. Nän kertoo Lahden seudun kehitysyhtiön Ladecin laatima kooste Puukerrostalot ja cleantech-seminaarisarjan annista.

Blogi | Jussi Mattila 26.8.2014

Avainsanat Puu-Paavolan tapauksessa lienevät nuo ”odotettua edullisempi”, sillä sana edullinen ei tosiasiassa kuvaa Puu-Paavolan kerrostalojen huoltotoimista syntyneitä kustannuksia.

Puu-Paavolasta tuleekin väistämättä mieleen pääministeri Stubbin mini-hallitusneuvotteluissa käyttämä niin sanottu kylmän kyydin tekniikka. Siinä vastapuolen eteen lyötiin niin murskaavat luvut, että sen jälkeen kaikki pienemmät leikkaukset tuntuivat voitoilta.

Ladecin koosteen mukaan puukerrostalojen huoltomaalaus tulee maksamaan noin 3000-4000 euroa per asunto. Ensimmäinen huoltomaalaus Puu-Paavolassa tehtiin 10 vuotta rakentamisen jälkeen. Jokainen puutalon omistaja tietää, että huoltoväli lyhenee kerta toisensa jälkeen.

Aika pian puukerrostalossa asuvat perheet kustantavat huoltomaalauksen alle 10 vuoden välein.

Vertailun vuoksi todettakoon, että kivitalon julkisivua huolletaan ehkä tiheimmillään noin 20 vuoden välin. Silloinkin ohjelmassa on elementtisaumojen uusiminen, jonka hinta lasketaan muutamissa satasissa asuntoa kohti. Rapatuissa ja puhtaaksimuuratuissa julkisivuissa ei ole toistuvia huoltotarpeita käytännössä ollenkaan. Niinpä meillä on paljon kivitaloja, joiden julkisivuille ei ole tehty kerrassaan mitään, pisimmillään jopa yli sataan vuoteen.

Pienellä laskutoimituksella päätyy siihen, että 50 vuoden aikajaksolla Puu-Paavolan asukkaille tulee maksettavaa putkiremontin verran. Ja samalla aikajaksolla on toki tehtävä myös se putkiremontti.

Toinen tapa konkretisoida kustannusten kasvu on todeta, että puutalossa veloitetaan ylimääräinen hoitovastike noin joka neljäs tai viides kuukausi kattamaan puujulkisivun huoltokustannukset.

Lopputuloksena onkin se, että puujulkisivu moninkertaistaa kerrostalon huoltokorjauskustannukset. Ladecin mukaan tämä oli edullista.