Harkkorakentaminen tuo uutta pienkerrostaloille

Harkkorakentaminen on vapaa muodoista ja elementtitoimitusten aikatauluista. Siinä on myös hieno käsityön leima. Silti harkoilla voidaan tehdä kohtuuhintaista asuntotuotantoa.

Artikkeli | Leena-Kaisa Simola 5.4.2019

Harkko on turvallinen, nopea ja kustannustehokas ratkaisu myös pienkerrostalojen runkomateriaaliksi.

– Harkkorakentamisen kanssa ollaan oltu uudella, hyvällä polulla. Tietysti toimistossamme suunnitellaan rakennuksia kaikista materiaaleista sen mukaan, mikä on kulloinkin paras vaihtoehto. Harkkorakentaminenhan on hyvin yleistä Keski-Euroopassa ja olen nähnyt siellä paljon hyviä esimerkkejä harkkotaloista. Siksi minulla ei ole mitään ennakkoluuloja harkkorakentamista kohtaan –  päinvastoin, kertoo arkiitehti SAFA Mari Matomäki.

Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy:ssä on suunniteltu viime vuosina useampia harkkorakenteisia pienkerros- sekä rivitaloja ja uusia kohteita on suunnittelussa.

Etua suunnitteluun ja toteutukseen

Tammikuussa 2019 valmistui Basso Building Systems Oy:n rakennuttama As Oy Helsingin Varjakka Tankovainiolle. Hanke on osa Helsinki Kerrostalo -projektia, jossa kehitetään kohtuuhintaista asumista ja myös täydennysrakentamiseen soveltuvaa talotyyppiä. Taloyhtiö koostuu nelikerroksisesta kerrostalosta sekä luhtityyppisestä ratkaisusta, jossa on pientaloasuntoja kahdessa kerroksessa.

Harkkorakentaminen sopii erinomaisesti enimmillään nelikerroksisiin pienkerrostaloihin. Tosin Keski-Euroopassa on tehty korkeampiakin.

Mari Matomäki sanoo olevansa ”kaikin puolin yllättynyt” harkkorakentamisen eduista niin suunnittelussa kuin toteuttamisessa. Esimerkiksi harkkojen mitoituksen ansiosta asuntojen huonekorkeus on suurempi ja asunnoista tulee väljiä sekä avaria.

– Harkkorakentaminen sopii erinomaisesti täydennysrakentamiseen. Logistiikka ja varastointi pienillä tonteilla on hankalaa, mutta harkot ovat yhden miehen liikuteltavissa. Eikä harkkoja tarvitse odotella. Niitähän saa kuin rautakaupasta ja kun käytössä on sama tuoteperhe, tekotapa on kaikille tuttu, Mari Matomäki sanoo.

Tällä hetkellä tehdään paljon riskirakenteita. Harkko on tältä osin hyvin varma valinta suhteessa moneen muuhun rakennusmateriaaliin.

Harkkorakentamisessa voidaan suunnitelmia muuttaa joustavasti vielä rakennusvaiheessa ja korjata helposti mahdollisia työvirheitä. Harkkorakentamisella saadaan myös selvää kustannusetua.

LUE LISÄÄ:

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Kivestä muuraamalla -lehdessä nro 1/2019 sivuilla 12-15.