Hyvää alkanutta vuotta

Vaikka vuodesta 2024 ei voi ennustaa rakennusteollisuudelle helppoa, on tärkeää suunnata katseet eteenpäin ja nähdä myös valonpilkahduksia siellä, missä niitä on nähtävissä. Pitemmällä aikavälillä tarve rakentamiselle ei ole katoamassa mihinkään. 

Blogi | Jussi Mattila 11.1.2024

Uusi vuosi on käynnistynyt ja mennyt vuosi jätetty taakse – vailla haikeutta, sillä kyseessä oli poikkeuksellisen haastava vuosi niin yhteiskunnassa yleisesti kuin rakentamisen toimialalla erityisesti. Vaikka rakennusteollisuuden haastavat ajat eivät tähän pääty, on tärkeää suunnata katseet eteenpäin ja nähdä myös valonpilkahduksia siellä, missä niitä on nähtävissä.

Tänä vuonna taantuman on ennustettu väistyvän, inflaation hidastuvan ja korkojen kääntyvän laskuun. Valtiovarainministeriön mukaan reaaliansiot kääntyvät kasvuun, mutta kotitalouksien ostovoiman kasvu jää vielä vaimeaksi työllisyyden heikkenemisen ja sosiaalietuuksien leikkausten vuoksi. Näkyvämpää vauhtia ostovoiman ja kulutuksen kasvuun saataneen odottaa vuoteen 2025 saakka. Suunta on silti oikea.

Rakennusteollisuus on alana jälkisyklinen, mikä tarkoittaa sitä, että talouden nousuun päästään valitettavasti mukaan muita toimialoja myöhemmin. Näin ollen vuosi 2024 tullee edelleen koettelemaan yrityksiä, joista monet ovat jo valmiiksi lujilla viime vuoden jäljiltä. Päättäjät yli puoluerajojen ovat puheissaan tunnistaneet alan ahdingon eikä hallitus ole jäänyt kokonaan toimettomaksi, mutta elvyttävämpiä toimia tarvittaisiin yhä kipeästi – viipymättä.

Kun korkotaso alkaa laskea ja kuluttajien luottamus palautuu, asuntojen kysyntä voi elpyä nopeastikin. Pitemmällä aikavälillä tarve rakentamiselle ei ole katoamassa mihinkään. Suuria rakennushankkeita ei kuitenkaan hetkessä polkaista käyntiin, eivätkä konkurssin tehneet yritykset enää herää henkiin. Jokaisen työnsä menettäneen työntekijän kohdalla vaikutukset ovat kouriintuntuvat, ja ne tuntuvat myös valtion kassassa. Siksi olisi ensiarvoisen tärkeää, että yhteiskunta nyt tukisi toimialaa pahimman yli. Se maksaa kyllä itsensä takaisin.

Yrityksiltä ja niiden henkilöstöltä niin kivirakentamisen tuoteteollisuudessa kuin muuallakin rakennusalalla vaaditaan nyt sisua, kestävyyttä ja kivenkovaa uskoa tulevaisuuteen. Huonot ajat eivät ole koskaan kestäneet ikuisesti, eivätkä ne kestä nytkään. Katsotaan yhdessä eteenpäin ja jatketaan vuonna 2024 sinnikkäästi työtä Suomen rakentamiseksi!