Huono sisäilma ei aina johdu kosteudesta, vaan syy voi myös olla jokin muu asia, kuten huono ilmanvaihto, muistuttaa Rakennusteollisuus RT:n tekninen asiantuntija Jani Kemppainen Kivifaktaa.fi:n videohaastattelussa.
Kemppainen korostaa, että kosteus- ja homeongelmien ehkäisemisessä kokonaisketju on tärkein asia. Toisin sanoen rakennushankkeen alusta alkaen ja myös rakennuksen käyttövaiheessa kaikki ymmärtävät, miten pitää toimia.
Tilastojen mukaan kosteus- ja homeongelmia on eniten julkisissa rakennuksissa.
Pääosa Suomen kouluista ja päiväkodeista on rakennettu 1950- ja 1960-luvuilla eli ne ovat vanhoja rakennuksia. Siellä niitä ongelmia on eittämättä enemmän, Kemppainen sanoo.
— Tilastoissa voi osin olla myös harhaa, sillä etenkin pientaloissa kiinteistöhuolto on yleensä maallikkojen hoitamaa eikä näihin asioihin ehkä osata kiinnittää huomiota, ennen kuin ongelmat jo todella isoja.
Kemppaisen mielestä hyvää ohjeistusta on tarjolla paljon. Niiden käyttöaste vain on alhainen. Niinpä hänen reseptinsä hyvään sisäilmaan on yksinkertainen:
— Jokainen osapuoli toimii olemassa olevien ohjeiden mukaan. Se riittää.
Haastattelija: Tanja Määttänen
Kosteus- ja homeongelmien ennaltaehkäisemiseksi on olemassa kattava ohjeistus. Tärkeintä on, että kaikki osapuolet toimivat ohjeiden mukaan kaikissa vaiheissa, korostaa RT:n tekninen asiantuntija Jani Kemppainen.