Ilmastopolitiikkaa kuntatasolla

Ilmastonmuutos on tosiasia, jonka torjumiseen ja johon sopeutumiseen olemme laajasti sitoutuneita. Rakentamisessa erityisen tärkeä näkökulma on rakennuksen koko pitkän elinkaaren huomioiminen ympäristövaikutuksia arvioitaessa. Rakentaminen tulisi myös kytkeä entistä vahvemmin kiertotalouden kokonaisuuteen. Tähän päästään sujuvilla ja mietityillä luvitus- ja hankintaprosesseilla, jotka ovat suurelta osin kunties vastuulla. Tehokas markkinoita ja kilpailuja hyödyntävä tapa ehkäistä haitallisia ympäristövaikutuksia on asettaa rakennuksille ympäristön kannalta tärkeitä toiminnallisia tavoitteita keinojen määräämisen sijaan. Kivipohjaiset tuotteet ovat kestäviä ja huoltovapaita, tästä syystä niiden valmistuksen päästöt tasaantuvat rakennuksen käytön aikana. Ei maratonissakaan palkita ensimmäisen kympin jälkeen, vaan vasta maalissa. Lue lisää: Betonirakenteet ovat unohdettu hiilinielu Betonin karbonatisoitumisen ansiosta suuri osa sementin valmistuksessa syntyvistä hiilidioksidipäästöistä kompensoituu materiaalin elinkaaren aikana. Kivi kiertää Kiertotalouden tavoitteena on, että materiaalit ja arvo kiertävät. Tässä tärkeään rooliin nousee uusiutumattomien materiaalien pitäminen kierrossa mahdollisimman pitkään. Lämpöä varaavat rakenteet säästävä energiaa Rakennusmateriaalin kyky varastoida lämpöenergiaa ja tasoittaa lämpötilanvaihtelua vaikuttaa merkittävästi rakennuksen energiankulutukseen.

Artikkeli | Tiina Kaskiaro 3.5.2017

Ilmastonmuutos on tosiasia, jonka torjumiseen ja johon sopeutumiseen olemme laajasti sitoutuneita. Rakentamisessa erityisen tärkeä näkökulma on rakennuksen koko pitkän elinkaaren huomioiminen ympäristövaikutuksia arvioitaessa.

Rakentaminen tulisi myös kytkeä entistä vahvemmin kiertotalouden kokonaisuuteen. Tähän päästään sujuvilla ja mietityillä luvitus- ja hankintaprosesseilla, jotka ovat suurelta osin kunties vastuulla. Tehokas markkinoita ja kilpailuja hyödyntävä tapa ehkäistä haitallisia ympäristövaikutuksia on asettaa rakennuksille ympäristön kannalta tärkeitä toiminnallisia tavoitteita keinojen määräämisen sijaan.

Kivipohjaiset tuotteet ovat kestäviä ja huoltovapaita, tästä syystä niiden valmistuksen päästöt tasaantuvat rakennuksen käytön aikana. Ei maratonissakaan palkita ensimmäisen kympin jälkeen, vaan vasta maalissa.

Lue lisää:

Betonirakenteet ovat unohdettu hiilinielu
Betonin karbonatisoitumisen ansiosta suuri osa sementin valmistuksessa syntyvistä hiilidioksidipäästöistä kompensoituu materiaalin elinkaaren aikana.

Kivi kiertää
Kiertotalouden tavoitteena on, että materiaalit ja arvo kiertävät. Tässä tärkeään rooliin nousee uusiutumattomien materiaalien pitäminen kierrossa mahdollisimman pitkään.

Lämpöä varaavat rakenteet säästävä energiaa
Rakennusmateriaalin kyky varastoida lämpöenergiaa ja tasoittaa lämpötilanvaihtelua vaikuttaa merkittävästi rakennuksen energiankulutukseen.