Askartelubetonista voi Weberin tuotepäällikkö Antti Saajanlehdon mukaan valmistaa esimerkiksi koriste-esineitä, betonitaidetta, puutarhakalusteita, lyhtyjä ja kynttilänpidikkeitä, kulhoja tai ruukkuja. Saajanlehdon oma suosikki joulukoristeeksi on selvä.
– Itse valmistaisin reilun kokoisen betoniruukun, jonka sisällä voisi polttaa isoa ulkotulta. Se olisi näyttävä, miehekäs ja turvallinen koriste pihalla tai terassilla, kertoo Saajanlehto.
Askartelubetonia on saatavilla sekä perinteisenä harmaana että valkoisena. Sitä voi myös värjätä erilaisilla pigmenteillä. Kuivuneen betonin voi maalata haluamansa väriseksi.
Koko perheen harrastus
Askartelubetonia syntyy, kun betonijauheeseen lisätään vettä, ja massa sekoitetaan tasaiseksi.
– Lapset voivat osallistua ideointiin yhdessä aikuisen kanssa sekä valvottuina osallistua myös askartelubetonin työstämiseen. Näin toimien tulevat kaikki turvallisuusasiat otettua parhaiten huomioon, toteaa Saajanlehto.
Askartelubetonilla on M1-päästöluokitus, eli tuote on vähäpäästöinen ja se on turvallinen käyttää myös sisätiloissa. Sellaisenaan se ei kuitenkaan sovellu lasten yksinään käytettäväksi. Kuten kaikissa valutöissä, myös askartelubetonia käsiteltäessä tulee käyttää hengityssuojainta ja käsineitä.
– Askartelubetonia saa hyvin varustetuista rautakaupoista ja nettikaupoista. Hinta vaihtelee myyjien ja paikkakuntien mukaan, joten aivan tarkkaa hintaa vaikea sanoa. Viiden kilon säkki maksaa reilun kympin. Valkoinen betoni on hieman harmaata kalliimpaa, kertoo Saajanlehto.
Vinkkejä askartelubetonin käytöstä löydät Weberin Youtube-videoista.
Kuva: Weber / Saint-Gobain