Kansallisteatterin tiilet jatkavat näytöstään Vantaalla

Jos tiilet osaisivat puhua, olisi Vantaan Tikkurilan Paviljonkikoulun piharakennuksen seinällä monta tarinaa kerrottavana. Sen tiilet ovat peräisin Helsingistä, Kansallisteatterin Pienen näyttämön väliseinästä, jonne ne oli alun perin muurattu 1950-luvulla.

Artikkeli | Leena-Kaisa Simola 8.8.2023

Tikkurilan urheilupuiston ja Peltolan koulun läheisyyteen valmistui elokuussa 2021 Paviljonkikoulu, joka vastaa alueen peruskorjattavien koulujen väistötilojen tarpeeseen. Modernin kiinteistön varastorakennuksen vanhoista tiilistä muurattu julkisivu kiinnittää huomiota. Seinään kiinnitetty QR-koodi kertoo kiinnostuneelle vastauksen.

Asiasta osaa kertoo tarkemmin myös projektikoordinaattori Kimmo Nekkula Vantaan kaupungin ympäristökeskuksesta.

– Vantaa on mukana rakentamisen kiertotalouden kansainvälisessä CIRCuIT-hankkeessa, jossa toteutetaan useita demoja. Suomessa keskitymme rakennusosien uudelleenkäyttöön. Paviljonkikoulun demo liittyy olemassa olevien rakennusten purkamisen yhteydessä saatujen materiaalien hyödyntämiseen, Nekkula kertoo.

Tiilien kierto Kansallisteatterista Vantaalle on vähän sattumaakin.

– Alun perin kierrätettävät tiilet oli tarkoitus ottaa Vantaan omasta purkukohteesta, mutta aikataulut eivät mahdollistaneet tätä. Hankkeessa mukana olevalla Umacon Oy:llä oli purku-urakka Kansallisteatterissa sopivaan aikaan vuonna 2021, ja sieltä oli tiiliä saatavilla.

Pari tuhatta umpitiiltä

Ulkorakennuksen seinään on muurattu reilut kaksituhatta Kansallisteatterin vanhaa tiiltä.

– Pieni määrä erityyppisiä tiiliä tutkittiin otoksena ensin hankepartnerimme Tampereen yliopiston laboratoriossa, jossa niiden puristuslujuutta, vedenalkuimunopeutta, vedenimukykyä ja jäädytyssulatuskestävyyttä tutkittiin. Sen jälkeen tiilten pakkasenkestävyyttä tutkittiin vielä Koestus Oy:n laboratoriossa Oulussa, Nekkula kertoo.

– Tiilien ominaisuudet vaihtelevat varsin suuresti tiilikohtaisesti. Rakennukseen päätettiin tulosten perusteella valita väliseinään 1950-luvulla muurattuja umpitiiliä, koska ne olivat säilyneet parhaimmassa kunnossa.

Heikki ja Kaija Sirenin suunnittelema Kansallisteatterin Pieni näyttämö valmistui 1954. Se sijaitsee teatterirakennuksessa Kaisaniemen puolella. Pienen näyttämön peruskorjaus on tehty teatterin pitkää historiaa ja kulttuurihistoriallista arvoa kunnioittaen. Harjannostajaisia vietettiin syyskuussa 2022 ja remontoidut kohteet saadaan esityskäyttöön marraskuussa 2023. KUVA Suomen kansallisteatteri.